08:52 13.04.2019

У столиці з'явився перший в Україні Банк грудного молока

2 хв читати
У столиці з'явився перший в Україні Банк грудного молока

У Перинатальному центрі Києва з'явився перший в Україні Банк грудного молока, повідомила прес-служба Київської міськдержадміністрації.

"Неважко уявити, яке значення набуває годування грудним молоком, коли йдеться про недоношених дітей, про дітей з критично малою вагою, про дітей, що з'явилися на світ слабкими і хворими", - розповів перший заступник голови Київської міської держадміністрації Микола Поворозник.

Він додав, що на створення Банку грудного молока зі столичного бюджету виділили 9 млн грн.

Відзначається, що згідно з міжнародними дослідженнями, завдяки грудному молоку виживання передчасно народжених дітей збільшується в 8 разів, тривалість перебування в умовах стаціонару – зменшується удвічі.

Також зменшується необхідність застосування медикаментів. З іншого боку, матері дітей, народжених раніше терміну або хворих новонароджених, дуже часто стикаються з проблемами в ініціюванні лактації. Є ситуації, коли через складність стану матері (складна операція, хвороба, прийом несумісних з грудним вигодовуванням ліків, важкі інфекції) годування власним молоком є неможливим або небезпечним.

У таких випадках забезпечити вразливих дітей більш безпечним і повноцінним джерелом живлення, ніж суміш, здатне донорське грудне молоко.

Діти, які вживають донорське молоко замість суміші, з меншою ймовірністю страждають небезпечними хворобами (некротичний ентероколіт, сепсис, ретинопатія), тощо. Доведено, що діти, які на початку життя отримують донорське молоко, а не штучну суміш, мають кращі показники імунітету, стан кишково-шлункової системи, нервової системи і навіть інтелекту.

"Саме з урахуванням цих даних було прийнято рішення про відкриття першого столичного Банку грудного молока на базі Перинатального центру м.Києва, в якому народжуються близько 80% усіх недоношених маленьких киян з критично низькою масою тіла", - пояснив М.Поворозник.

У такому Банку донорське молоко збирається, досліджується, обробляється і роздається дітям, які мають в цьому потребу за призначенням лікаря. Весь процес ретельно контролюється на кожному етапі (починаючи з обстеження жінок-донорів, досліджень молока, пастеризації, яка гарантує мікробіологічну безпеку і збереження максимальної харчової цінності, і закінчуючи дотриманням умов зберігання).

Скористатися Банком грудного молока можуть пацієнти стаціонару Перинатального центру, а також інших лікувальних установ міста за призначенням лікаря-неонатолога.

Донором молока може стати тільки здорова жінка в період лактації, що годує власну дитину і вирішила ділитися молоком з немовлятами, які його потребують. Для здачі необхідно пройти спеціальні обстеження, обов'язкову співбесіду і анкетування з фахівцем Банку грудного молока щодо способу життя, історії інфекційних хвороб, поточного стану здоров'я, а також здати необхідні аналізи.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА