18:44 15.04.2019

Робгрупа при МЕРТ рекомендувала утриматися від апеляції в транзитному спорі з РФ до СОТ

3 хв читати
Робгрупа при МЕРТ рекомендувала утриматися від апеляції в транзитному спорі з РФ до СОТ

Міжвідомча робоча група при Мінекономрозвитку рекомендувала утриматися від апеляційного оскарження у справі про обмеження Росією транзиту з України, розраховуючи на позитивний вплив рішення у цій справі на інші спори, йдеться в повідомленні українського відомства в понеділок.

"... група ... здійснила детальний юридичний аналіз звіту групи експертів Світової організації торгівлі (СОТ) у справі DS 512 "Російська Федерація - заходи щодо обмеження транзитного руху" й дійшла висновку про наявність у зазначеному звіті низки істотних положень, позитивних для торговельних інтересів України та всієї міжнародної спільноти", - зазначає МЕРТ.

Згідно з релізом, зокрема, публікація висновків групи експертів СОТ про наявність "надзвичайних обставин у міжнародних відносинах" є фактичним визнанням ще однією міжнародною організацією в особі СОТ наявності збройного конфлікту між Україною та Росією.

Крім того, висновки групи експертів СОТ дають можливість самій Україні відповідно до власних інтересів у разі такої необхідності застосовувати санкції проти Росії, керуючись визначеними експертами СОТ положеннями про наявність "надзвичайних обставин у міжнародних відносинах" відповідно до статті XXI ("Винятки з міркувань безпеки ") ГАТТ 1994 року, йдеться в повідомленні.

Група експертів СОТ у своєму звіті також підтвердила, що Україна обов’язково довела б факт порушення російською стороною своїх зобов’язань щодо свободи транзиту, якби не наявність визнаних "надзвичайних обставин у міжнародних відносинах", які сьогодні існують між Україною та Росією, додає МЕРТ.

На думку робгрупи, рішення щодо транзитного спору України та РФ "зменшить імовірність випадків застосування торговельних заходів протекціоністського та дискримінаційного характеру, які суперечать основоположним принципам СОТ, безпідставно виправдовуючи їх положенням про "надзвичайні обставини у міжнародних відносинах".

"Члени міжвідомчої робочої групи дійшли згоди, що змістовно представлений звіт Групи експертів СОТ загалом вигідний Україні як у середньостроковій, так і у довгостроковій перспективі, оскільки створює для України дієві інструменти для захисту своїх прав та інтересів у рамках членства в СОТ", - підсумовує МЕРТ.

Відомство повідомляє, що робоча група прийняла рішення утриматися від ініціювання процедури апеляційного перегляду висновків групи експертів у справі DS 512 "Російська Федерація - заходи щодо обмеження транзитного руху".

У справі DS512 Україна оскаржувала низку обмежувальних заходів на транзитні перевезення товарів автомобільним і залізничним транспортом, запроваджених РФ у період між 2014-2016 роками. Україна вказувала на невідповідність обмежень принципу свободи транзиту, а також іншим зобов'язанням, прийнятим РФ у рамках СОТ. Росія, у свою чергу, послалася на норму ГАТТ, що дозволяє вдаватися до виняткових дій з метою захисту суттєвих інтересів безпеки.

Проаналізувавши обставини справи, третейська група встановила, що дії Росії відповідають усім вимогам для застосування обмежень, отже, Росія не порушувала зобов'язань, прийнятих під час вступу до СОТ.

У своїй скарзі в СОТ Україна оцінила скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі 2016 року через такі дії РФ у 35,1%, зокрема до Казахстану - на 45,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА