13:30 17.04.2019

У Львові помер історик і дисидент Валентин Мороз

1 хв читати
У Львові помер історик і дисидент Валентин Мороз

Історик, публіцист і дисидент Валентин Мороз помер у Львові на 84-му році життя, повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

"16 квітня відійшов у вічність політв'язень, публіцист та історик Валентин Мороз. Громада міста Львова приносить співчуття рідним і близьким", - зазначено в повідомленні міськради в середу.

Валентин Мороз народився 15 квітня 1936 на Волині, закінчив історичний факультет Львівського держуніверситету, працював викладачем у Волинській та Івано-Франківській областях.

У 1965 році був засуджений на чотири роки тюремного ув'язнення за антирадянську діяльність, а в 1970 році - заарештований повторно і за тією ж статтею засуджений на 6 років ув'язнення і 5 років поселення.

У 1979 році В. Мороза та ще чотирьох дисидентів обміняли на двох радянських шпигунів, і таким чином він опинився в США, а потім в Канаді, де займався викладацькою та громадською діяльністю.

У 1990 році повернувся до України.

Автор низки праць з історії України. Зокрема, з-під його пера вийшла фундаментальна праця в трьох томах "Україна в ХХ столітті", а також роботи "Націоналізм ХХ століття", "Сталін і колективізація", "Створення ОУН", "Пацифікація в Галичині".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА