14:24 18.04.2019

Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов Коломойського до НБУ і Кабміну про націоналізацію ПриватБанку

3 хв читати
Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов Коломойського до НБУ і Кабміну про націоналізацію ПриватБанку

Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов Коломойського до НБУ і Кабміну про націоналізацію ПриватБанку

Київ. 18 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Окружний адміністративний суд Києва в четвер за позовом колишнього співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського прийняв рішення, згідно з яким встановив процедуру виведення неплатоспроможного ПАТ КБ "Приватбанк" (Київ) з ринку за участю держави таким, що порушує норми чинного законодавства, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" один з учасників процесу.

"Суд задовольнив скаргу позивача", - зазначив він.

Текст рішення суду наразі відсутній, однак у позові, поданому в червні 2017 року, Коломойський просив скасувати рішення правління Нацбанку України від 18 грудня 2016 року про зарахування ПриватБанку до категорії неплатоспроможних та про затвердження пропозиції Нацбанку щодо участі держави в його виведенні з ринку, а також подальшої постанови Кабміну №961 "Деякі питання забезпечення стабільності фінансової системи" про придбання ПриватБанку Мінфіном за 1 грн і його докапіталізації на 116,8 млрд грн.

Крім цього, екс-власник Приватбанку оскаржив цілу низку рішень виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, зокрема про введення тимчасової адміністрації у ПриватБанк, збільшення його статутного капіталу і приватне розміщення його акцій, про визнання нікчемними угод із обтяження грошових зобов'язань банку перед пов'язаними особами, а також про припинення повноважень членів правління і ради.

Серед інших нормативних документів, які вимагав скасувати І.Коломойський, також рішення Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку від 19-28 грудня 2016 року про реєстрацію випуску акцій Приватбанку в рамках докапіталізації і звіту про результати їх розміщення.

Екс-власник Приватбанку також вимагав визнати незаконним договір купівлі-продажу акцій банку, укладений між Мінфіном, як покупцем, і всіма особами, які на 21 грудня 2016 року було їхніми власниками, як продавцями.

Винесені у цій справі в грудні 2017 року і травні 2018 року ухвали заборонені для опублікування, однак із ухвали суду від 12 березня 2019 року відомо, що наприкінці травня 2018 року позивач подав заяву про зміну позовних вимог. Нацбанк просив суд не приймати цю заяву Коломойського, проте суд йому відмовив.

Справу розглядає колегія суду в складі головуючого Ігоря Качура і суддів Володимира Келеберди і Віталія Амелехіна.

Як повідомлялося 1 квітня 2019 року Окружний адмінсуд Києва завершив слухання цієї справи по суті, а 2 квітня оголосив перерву до 18 квітня.

Відповідачами у справі виступають НБУ, Фонд гарантування вкладів фізосіб, Кабінет Міністрів і НКЦПФР про націоналізацію ПриватБанку". Як треті особи також залучені ПриватБанк і Мінфін.

Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були І.Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк було докапіталізовано на 116,8 млрд грн за рахунок випуску держоблігацій, згодом збільшену ще на кілька десятків мільярдів гривень. Наразі його статутний капітал становить 206,06 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА