08:18 24.04.2019

Караїмську кенасу в Києві відреставрують протягом 2019-2020 років

2 хв читати
Караїмську кенасу в Києві відреставрують протягом 2019-2020 років

Пам'ятку місцевого значення Караїмську кенасу, що розташовується в центрі Києва, мають відреставрувати протягом 2019-2020 років, повідомили в прес-службі Київської міської державної адміністрації.

"Пам’ятку місцевого значення на вул. Ярославів Вал, 7 (Караїмська кенаса) мають відреставрувати протягом 2019-2020 років", - наводить сайт мерії слова директора Департаменту охорони культурної спадщини Олександра Никоряка.

Також він наголосив, що департамент уклав охоронний договір із балансоутримувачем пам'ятки - Департаментом культури. Одним із пунктів договору визначено провести ремонтно-реставраційні роботи протягом 2019-2020 років.

У договорі йдеться, що балансоутримувач несе відповідальність за нерухоме майно, всі цінні історико-архітектурні елементи екстер'єру та інтер'єру, що належать до пам'ятки. Також балансоутримувач має взяти участь у виконанні робіт із художнього освітлення фасадів будинку за проектом, погодженим в установленому порядку.

"В охоронному договорі ще доволі багато пунктів. Але всі вони спрямовані на збереження пам’ятки. Серед обов’язкового - пам’ятка має утримуватись у належному санітарному, протипожежному і технічному стані. Окрім того, балансоутримувач зобов’язаний тримати територію пам’ятки упорядженою і не допускати її використання для нового будівництва або інших господарських потреб, що можуть зашкодити пам’ятці. Категорично заборонено робити будь-які прибудови та переробляти її як ззовні, так і всередині. Заборонено навіть вести будь-які земляні роботи на території пам’ятки без спеціального письмового дозволу центрального органу охорони - Мінкультури", - додав О.Никоряк.

У договорі зазначено, що пам'ятка має використовуватися виключно за функціональним призначенням. Балансоутримувач також своєчасно має виконувати реставраційні роботи виключно з дотриманням узгодженого проекту.

У свою чергу директор Департаменту культури Діана Попова повідомила, що департамент вже направив до Міністерства культури на узгодження проект реставрації разом з обліковою документацією та охоронним договором.

Будівництво кенаси здійснено за проектом і під наглядом архітектора М.Городецького в 1898-1900 рр. Скульптурне оздоблення виконувала майстерня італійця Еліа Сала. Після реконструкції в 1968 році зліва кенаси було добудовано касовий вестибюль, фойє і криту галерею, яке веде до залу для глядачів (колишня молитовна). У 1981 році кенасу перетворено на Республіканський будинок актора, закрито парадний вхід. Під час ремонтно-реставраційних робіт гофрований цинкований купол демонтовано, зазнали змін і декор фасадів та інтер’єра, ажурна огорожа і брама центрального порталу тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА