19:43 28.04.2019

Дев'ять претендентів починають боротьбу за пост президента Казахстану

3 хв читати
Дев'ять претендентів починають боротьбу за пост президента Казахстану

Центральна виборча комісія (ЦВК) завершила прийом заяв від бажаючих поборотися за пост президента Казахстану.

Усього в ЦВК заяви на участь у виборах подали дев'ять претендентів.

"Сьогодні о 18 годині за місцевим часом закінчилося висунення кандидатів в президенти Республіки Казахстан на позачергових виборах президента, призначених на 9 червня 2019 року", - сказав заступник голови Центрвиборчкому Костянтин Петров на засіданні в неділю.

Етап висунення проходив з 10 до 28 квітня згідно з календарним планом основних заходів з підготовки та проведення позачергових виборів президента Казахстану.

"Таким чином, підбиваючи підсумок етапу висування, встановлені законодавством документи в Центральну виборчу комісію представили дев'ять республіканських об'єднань, зокрема, чотири політичні партії", - зазначив К.Петров.

Серед тих, хто балотується - діючий президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, висунутий правлячою партією "Нур Отан".

Окрім того, в списку ЦВК: претендент на пост глави держави від республіканського громадського об'єднання "Ули Дала Кирандари" (Орли Великого степу) письменник Садибек Тугел; від федерації профспілок Казахстану екс-депутат, голова територіального об'єднання профспілок Західно-Казахстанської області Амангельди Таспіхов; від партії "Ак жол" -депутат мажилісу парламенту Данія Еспаєва; від партії "Ауил" голова правління НАО "Національний аграрний науково-освітній центр" Толеутай Рахимбеков; від Комуністичної народної партії Казахстану мажилісмен Жамбил Ахметбеков; від громадського об'єднання "Халик демографіяси" (Народна демографія) громадський діяч Жуматай Алієв; від республіканського об'єднання юридичних осіб "Союз будівельників Казахстану" підприємець, колишній депутат мажилісу парламенту Казахстану Талгат Ергалієв; від громадського об'єднання "Націонал-патріотичний рух "УЛТ тагдири" (Доля нації) політичний і громадський діяч, журналіст Аміржан Косанов.

Реєстрація кандидатів у президенти триває, і буде завершена 11 травня.

Для реєстрації кандидатом в президенти кожен претендент повинен зібрати на свою підтримку мінімум 118 тис. 140 підписів виборців у рівній мірі представляють не менше двох третин областей, міст республіканського значення і столиці.

Кандидат в президенти повинен внести на рахунок ЦВК виборчий внесок у сумі 2 млн 125 тис. тенге (380,89 / $ 1).

Крім того, відповідно до законодавства, кандидату і його дружині / чоловіку необхідно до реєстрації подати до податкових органів за місцем проживання декларації про доходи і майно станом на 1 квітня 2019 року.

11 травня розпочнеться передвиборча агітація кандидатів у президенти, яка завершиться о 24 годині 7 червня.

У попередній голосуванню день і в день голосування агітація припиняється.

Згідно з Конституцією, президент країни обирається повнолітніми громадянами Казахстану на основі загального рівного і прямого виборчого права при таємному голосуванні строком на 5 років.

Президентом може бути обраний громадянин Казахстану за народженням, не молодше 40 років, який вільно володіє державною мовою і проживає в республіці останні 15 років.

Позачергові вибори президента Казахстану відбудуться 9 червня 2019 року.

Попередні, теж позачергові вибори президента Казахстану відбулися в квітні 2019 року. На тих виборах впевнену перемогу здобув Нурсултан Назарбаєв і тим самим зберіг за собою пост президента країни.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА