13:32 01.05.2019

Кількість убивств і насильства стосовно євреїв у світі зросла в минулому році

2 хв читати
Кількість убивств і насильства стосовно євреїв у світі зросла в минулому році

У минулому році в світі відзначалося зростання вбивств євреїв і випадків прояву насильства щодо них, йдеться в доповіді, підготовленій Центром Кантора при Тель-Авівському університеті.

"У 2018 році було вбито найбільшу кількість євреїв (13 осіб) за останні кілька років (проте варто зазначити, що масове вбивство в Піттсбурзі в жовтні було зареєстровано як один найсумніший випадок)", - йдеться в доповіді, яка потрапила у розпорядження "Інтерфаксу" в середу.

У доповіді наголошується, що кількість серйозних випадків прояву насильства стосовно євреїв за рік збільшилася на 13% з 342 до 387.

Президент Європейського єврейського конгресу В'ячеслав Моше Кантор на презентації доповіді в Тель-Авівському університеті заявив, що "євреї у всьому світі все більше відчувають, що ситуація стає критичною".

"Антисемітизм більше не обмежується політичним трикутником, що включає ультралівих, ультраправих і радикальних ісламістів. Він став широко поширеним явищем, яке часто приймається громадянським суспільством. Він становить явну небезпеку не лише для євреїв, а й для всього суспільства загалом", - сказав В.Кантор.

Водночас він додав, що "антисемітизм - це спільна риса, яка об'єднує весь політичний спектр екстремістів як елемент політики нетерпимості, яка ставить під загрозу все людство".

Найбільша кількість антисемітських інцидентів сталася в США (понад 100 випадків), Великій Британії (68), Франції і Німеччині (по 35 у кожній країні). Зазначається, що в Східній Європі кількість таких випадків залишається значно нижчою, ніж у Західній протягом декількох років і продовжує знижуватися. Наприклад, в Україні сталися 12 таких інцидентів і лише кілька в інших країнах.

У РФ же взагалі за минулий рік не зафіксовано антисемітських інцидентів із застосуванням насильства, хоча дослідження Левада-Центру свідчить про те, що відбувається зростання негативного ставлення до іноземців (особливо циганів, африканців, кавказців, жителів Центральної Азії, китайців та українців), включаючи євреїв, хоча зростання і незначне, зазначається в доповіді.

Основним типом проявів антисемітизму в світі залишаються акти вандалізму (216 випадків), погрози (89), інциденти без застосування зброї (55). Кількість випадків застосування зброї та підпалів скоротилася, більшість випадків нападів було скоєно на приватних осіб і їхню власність, йдеться в доповіді.

Як мінімум 138 приватних осіб зазнали нападу, було завдано збитків 104 об'єктам приватної власності.

"Це пояснюється тим, що приватні особи та їхнє майно захищені гірше, ніж синагоги (47 інцидентів) та громадські центри (22). Кладовища і пам'ятники залишаються традиційним об'єктом актів вандалізму (76 випадків)", - йдеться в документі.

У жовтні 2018 року 46-річний Роберт Боуерс відкрив вогонь у синагозі американського міста Пітсбурга (штат Пенсильванія), убивши 11 осіб. Ще 12 осіб дістали поранень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА