07:05 03.05.2019

Китай планує створення зарубіжних військових баз для захисту інвестицій в програму "Один пояс, один шлях"

2 хв читати
Китай планує створення зарубіжних військових баз для захисту інвестицій в програму "Один пояс, один шлях"

Китай планує розширювати свою військову присутність у світі за рахунок будівництва нових зарубіжних військових баз, що обумовлено необхідністю захисту інвестицій в реалізовану Пекіном програму "Один пояс, один шлях", вважає Пентагон.

"Просування Китаєм таких проектів, як "Один пояс, один шлях", ймовірно, призведе до розширення мережі військових баз за кордоном, так як в Пекіні усвідомлюють необхідність забезпечення безпеки для проектів у рамках цієї програми", - йдеться в щорічній доповіді Пентагону конгресу щодо військової політики КНР.

У ній йдеться, що Китай буде прагнути до створення додаткових військових баз у країнах, з якими він має давні дружні стосунки і схожі стратегічні інтереси, таких, як Пакистан, і в яких є прецедент для розміщення іноземних військових об'єктів.

Метою Китаю, на думку Пентагону, є створення мережі військових баз у країнах Близького Сходу, Південно-Східної Азії і в західній частині Тихого океану, зазначається в документі.

Пентагон прогнозує активізацію китайської військової присутності в Арктиці, зокрема, за рахунок підводного флоту, для стримування можливих ядерних ударів.

У доповіді також стверджується, що оприлюднений Китаєм розмір оборонного бюджету занижений. Зокрема, в 2018 році КНР витратила на військові потреби близько $ 200 млрд, тоді як було оголошено про $ 176 млрд. До 2022 року, за оцінками Пентагону, військовий бюджет Китаю збільшиться на 6% щорічно, і досягне $ 260 млрд.

Водночас у документі йдеться, що "складно розрахувати точні цифри військових витрат Китаю через погану транспарентність".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА