11:59 04.05.2019

Американський космічний корабель Cargo Dragon вийшов на орбіту

2 хв читати
Американський космічний корабель Cargo Dragon вийшов на орбіту

Ракета-носій Falcon 9 у суботу вивела на орбіту Землі вантажний космічний корабель Cargo Dragon американської компанії SpaceX, який потім повинен буде зістикуватися з Міжнародною космічною станцією (МКС), повідомило Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

Уранці в суботу космічний корабель Crew Dragon успішно відокремився від другого ступеня ракети-носія Falcon 9, розпочавши самостійний політ. Потім на кораблі успішно розкрилися сонячні батареї, які забезпечать його енергією.

Водночас перший багаторазовий ступінь ракети-носія Falcon 9 здійснив посадку на плавучій платформі в Атлантиці.

17-й за рахунком запуск цієї "вантажівки" до МКС у рамках комерційного контракту між NASA та компанією SpaceX був здійснений із 40-го пускового комплексу на космодромі NASA на мисі Канаверал у штаті Флорида о 02:48 за північноамериканським східним часом.

Космічний корабель мав доставити на МКС близько 2,5 тонни продовольства, а також обладнання та матеріали для проведення десятків наукових експериментів екіпажем станції.

Стикування "вантажівки" з МКС заплановано на 6 травня. Воно здійснюватиметься шляхом захоплення "вантажівки" рукою-маніпулятором Canadarm-2 МКС і подальшим приєднанням її до американського сегменту станції - модуля Harmony. Процесом захоплення корабля і його стикування із станцією управлятимуть члени екіпажу МКС канадець Давід Сен-Жак і американець Нік Гейг.

Запуск вантажного корабля Cargo Dragon, який мав стартувати до МКС ще 25 квітня, неодноразово відкладали. 29 квітня екіпаж МКС виявив проблему з одним із комутаційних блоків, який розподіляє енергію на два з восьми каналів електроживлення станції. Цими каналами на всі системи станції надходить електроенергія, яку виробляють сонячні батареї станції.

Блок MBSU, що вийшов з ладу, на 25% знизив постачання електроенергії системам станції. В результаті запуск вантажівки Cargo Dragon довелося відкласти. 2 травня наземні служби в центрі управління польотами в Г'юстоні за допомогою дистанційної руки-маніпулятора МКС здійснили успішну операцію із заміни електричного розподільного щита MBSU, що вийшов з ладу, на аналогічний запасний агрегат. Подальша перевірка засвідчила штатну роботу системи електропостачання МКС за номінальними параметрами, а також можливість додаткових потужностей, необхідних для захоплення рукою-маніпулятором Canadarm-2 "вантажівки" та її стикування зі станцією.

Проте перенесений на 3 травня старт знову було скасовано через проблему в електрообладнанні на плавучій платформі, призначеній для посадки багаторазового першого ступеня ракети-носія Falcon 9.

Нині екіпаж МКС складається з російських космонавтів Олега Кононенка та Олексія Овчиніна, американських астронавтів Енн Макклейн, Крістіни Кох та Ніка Гейга і канадського астронавта Давіда Сен-Жака.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА