14:22 08.05.2019

Кабмін продовжив термін реалізації програми підвищення безпеки АЕС України до кінця 2023 року

2 хв читати
Кабмін продовжив термін реалізації програми підвищення безпеки АЕС України до кінця 2023 року

Кабінет Міністрів України продовжив термін реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків (КзППБ) українських атомних електростанцій (АЕС) з 31 грудня 2020-го до 31 грудня 2023 року.

Відповідні зміни до постанови №1270 від 7 грудня 2011 року, що затверджує програму, ухвалено на урядовому засіданні в середу.

Згідно з пояснювальною запискою, на сьогодні залишилося виконати близько 450 заходів із запланованих програмою 1295.

На уповільнення темпів виконання програми вплинуло: брак власних тарифних коштів НАЕК "Енергоатом"; складність планування проведення тривалих ремонтів через необхідність виконувати планові завдання з вироблення е/е; обмежена кількість і відплив високопрофесійних кадрів для виконання робіт одночасно на кількох блоках; технічна складність постфокусімських заходів КзППБ для розробки концепцій їх виконання; трирічна затримка отримання кредитів ЄБРР/Євроатом; значна тривалість проведення міжнародних торгів і тривалість виготовлення обладнання.

Як повідомлялося, КзППБ українських АЕС, яку співфінансує ЄБРР та Euroatom, затверджена Кабміном 7 грудня 2011 року. До програми, розробленої "Енергоатомом" і погодженої Державною інспекцією ядерного регулювання України, включено всі заходи попередньої програми з підвищення безпеки та додаткові постфукусімські заходи, розроблені за результатами стрес-тестів, що відбувалися на українських АЕС з урахуванням уроків аварії на японській АЕС "Фукусіма".

Програма встановлює обсяг заходів щодо підвищення безпеки, які мають бути реалізовані на кожному енергоблоці АЕС.

Реалізація програми дасть змогу привести рівень безпеки українських атомних блоків у відповідність до найвищих міжнародних вимог, а також забезпечить виконання в повному обсязі міжнародних зобов'язань України щодо підвищення безпеки діючих АЕС.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох діючих АЕС України, експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент США підписав законопроєкт про заборону TikTok

Росія блокує пропозицію США в ООН щодо ядерної зброї в космосі

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА