19:31 08.05.2019

Виконання Мінських угод російською та українською сторонами сприятиме миру на Донбасі

3 хв читати
Виконання Мінських угод російською та українською сторонами сприятиме миру на Донбасі

Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер вважає, що реінтеграція територій Донбасу в Україну може відбутися в разі виконання Мінських угод українською та російською сторонами, хоча Києву наразі складно здійснити всі пункти домовленостей через бойові дій з боку РФ.

"В остаточному підсумку ми хочемо, щоб жителі Донбасу жили в безпеці, щоб там було відновлено економіку, щоб вони мали можливість піклуватися про себе та свої сім'ї, щоб держава там надавала всі необхідні послуги і щоб люди повернулися до нормального життя", - сказав він в інтерв'ю Російській службі BBC.

Відповідаючи на запитання про те, чи вірить він, що це відбудеться за президента США Дональда Трампа та президента РФ Володимира Путіна, К.Волкер висловив думку: "Це, безумовно, може відбутися, в цьому немає сумнівів. Але це вимагатиме від Росії вивести свої війська, і щоб припинилося існування так званих самопроголошених республік, щоб було відновлено нормальну роботу українських муніципальних структур".

Водночас, за його словами, українській стороні доведеться виконати свою частину Мінських угод. "Українці мають виконати свою частину, що передбачає дотримання перемир'я, хоча наразі їм це складно виконати, оскільки по той бік лінії фронту воює Росія; здійснити амністію стосовно тих, хто скоїв злочини, які є частиною цього конфлікту; мають відбутися місцеві вибори, а територіям має бути присвоєний особливий статус, як це і зазначено в Мінських угодах", - сказав спецпредставник Держдепу.

Він також висловив сподівання, що буде повернення до питання про миротворчу місію ООН, тому що "вона могла б стати необхідним транзитним механізмом, дозволивши гарантувати виконання Мінських угод з усіх сторін".

Відповідаючи на запитання про те, чи вважає він здійсненною ідею новообраного президента України Володимира Зеленського про обмін утримуваними за принципом "усіх на всіх", К.Волкер зауважив: "Це було б приголомшливо. Це той крок, який Україна послідовно пропонувала і за президента Порошенка. Російська сторона ніколи не бажала здійснити повний обмін полоненими. (...) Думаю, з боку Росії було б хорошим жестом звільнити українських моряків, затриманих у міжнародних водах у Керченській протоці в листопаді 2018 року".

Крім того, на його думку, потім міг би відбутися договірний обмін утримуваними між Україною і Росією.

"Є ще низка пропозицій, зокрема тривале припинення вогню, яке тривало б довше, ніж усі, що були досі. Подальше відведення важкого озброєння також було б дуже хорошим кроком. Ще одним кроком уперед було б гарантування справді безпечного проходження на кількох діючих КПП через лінію розмежування. І багато іншого, що обговорювалося раніше, але ніколи не було виконано. Можливо, зараз є шанс знову повернутися до цього", - припустив він.

Говорячи про можливість упровадження нових санкцій з боку США у відповідь на указ В.Путіна про спрощення отримання громадянства Росії для жителів окремих районів Донецької та Луганської областей, К.Волкер сказав: "Ми занепокоєні й розглядаємо це як провокацію, яка точно суперечить плану щодо реінтеграції цих територій назад в Україну, як зазначено в Мінських угодах. (...) Я нічого не виключаю і надалі, але поки що ніяких рішень із цього питання не прийнято".

Він вважає, що масового переселення людей з України в Росію не буде.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА