15:02 10.05.2019

Серед українців широко поширені цінності демократії і толерантності, але також поширене і негативне ставлення до ЛГБТ - незалежний експерт

3 хв читати
Серед українців широко поширені цінності демократії і толерантності, але також поширене і негативне ставлення до ЛГБТ - незалежний експерт

Незалежний експерт ООН з питання захисту від насильства і дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності Віктор Мадригал-Борлос констатував широко поширене негативне соціальне ставлення до ЛГБТ-спільноти в Україні та визнав необхідність ухвалення низки законодавчих актів для забезпечення прав ЛГБТ.

"Незважаючи на цінності демократії і толерантності, які широко поширені серед українців, також широко поширене негативне соціальне ставлення до ЛГБТ. У результаті більшість членів спільноти, які перебувають серед вас, які є вашими братами та сестрами, синами і дочками, сусідами, друзями, лікарями та юристами, не наважуються відкритися. Їхня справжня ідентичність залишається невидимою", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

Експерт додав, що він не отримав жодних відомостей про грубі або масові акти індивідуального насильства щодо лесбіянок, геїв, бісексуалів, транс чоловіків і жінок, а українське законодавство не допускає дискримінації або насильства за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Водночас експерт визнав, що українське законодавство потребує ухвалення низки законодавчих актів, які регулюватимуть, забезпечуватимуть і захищатимуть права ЛГБТ.

Зокрема, йдеться про зміни щодо заборони дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, внесення змін до КК України для забезпечення покарання за злочини, вчинені через нетерпимість за ознакою сексуальної орієнтації, внесення змін до медичних стандартів для лікування інтерсексуалів, розробку та представлення закону про легалізацію зареєстрованих цивільних партнерств і для різностатевих, і для одностатевих пар в Україні, а також зняття заборони на всиновлення дітей, особливо трансгендерами і ВІЛ-позитивними людьми.

"Немає сумнівів у тому, що будь-які законопроекти, спрямовані на захист законних прав та інтересів ЛГБТ-українців, зіткнуться з протидією з боку більшості депутатів, яку може бути подолано лише спільними зусиллями громадянського суспільства, уряду України та її міжнародних партнерів", - констатував незалежний експерт.

Крім того, В.Мадригал-Борлос наголосив на необхідності ефективного розслідування наявних злочинів на ґрунті нетерпимості.

"За повідомленнями, наразі в Україні діють щонайменше 20 ультраправих неформальних груп, які скоюють гомофобні й трансфобні злочини, і деякі з них переслідують ЛГБТ-людей, б'ють їх, принижують їх, знімають і завантажують відзнятий матеріал в інтернет... Безкарність, викликана відсутністю ефективного розслідування та відповідної юридичної категоризації цих злочинів як злочинів на ґрунті ненависті, дає чіткий сигнал: насильство стосовно лесбіянок, геїв, бісексуалів і трансгендерних осіб допускається", - розповів він.

Незалежний експерт також висловив думку, що основним завданням української держави має стати вжиття заходів, необхідних для виявлення, аналізу та, врешті-решт, усунення корінних причин небажання ЛГБТ відкритися.

Незалежний експерт ООН з питання про захист від насильства та дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності перебував в Україні з офіційним візитом із 30 квітня до 10 травня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА