17:37 10.05.2019

Філарет заявляє, що Київський патріархат не ліквідовано, запрошує ієрархів ПЦУ до Володимирського собору вшанувати пам'ять священномученика Макарія

3 хв читати
Філарет заявляє, що Київський патріархат не ліквідовано, запрошує ієрархів ПЦУ до Володимирського собору вшанувати пам'ять священномученика Макарія

Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет стверджує, що Київський патріархат (КП) досі існує, і запрошує ієрархів Православної церкви України (ПЦУ) 14 травня вшанувати пам'ять священномученика Макарія, митрополита Київського, у Свято-Володимирському соборі Києва.

"Справа в тому, що Київський патріархат не ліквідовано. Це хочуть подати, що він ліквідований. Ліквідувати Київський патріархат може той, хто його створив", - сказав почесний патріарх Філарет у коментарі "Телевізійній службі новин" (ТСН, канал "1+1").

У соцмережах і ЗМІ з'явилося оформлене на бланку УПЦ-КП запрошення від Філарета єпископам ПЦУ вшанувати пам'ять священномученика Макарія. Зокрема, йдеться про "братське спілкування в ім'я утвердження єдності нашої святої Української православної церкви, яка отримала довгоочікуваний томос про автокефалію".

У свою чергу предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег" заявив, що не отримував такого запрошення, але бачив його в інших архієреїв.

"Якби не було рішення Помісного собору Київського патріархату про припинення діяльності релігійного об'єднання УПЦ КП шляхом об'єднання і приєднання до створюваної Православної церкви України, про припинення дії статуту та всіх статутних органів УПЦ КП - не відбувся б і собор, який об'єднав три гілки українського православ'я в єдину помісну Православну церкву. Тому говорити про те, що зараз, усупереч постановам Помісного собору УПЦ КП і Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року в подальшому структурно існує Київський патріархат - неправильно. Це неправильно і фактично, і, тим паче, юридично", - пояснив митрополит Епіфаній.

У коментарі "ТСН" глава ПЦУ також сказав, що його не запрошували на літургію і зустріч. Він визнав, що від моменту створення ПЦУ жодного разу не здійснював спільного з почесним патріархом Філаретом богослужіння.

Пізніше у п'ятницю на сторінці "Патріарх Філарет" у Facebook з'явилося повідомлення від імені Філарета, в якому зазначено, що він запрошує митрополита Епіфанія вшанувати пам'ять священномученика Макарія.

До посту додається фотокопія відповідного запрошення, в якому, зокрема, зазначено: "До мене дійшла інформація із засобів масової інформації, що Ви висловили незадоволення тим, що я не запросив Вас на святкування пам’яті святого священномученика Макарія, митрополита Київського. Причина полягає в тому, що Ви, після обрання Вас предстоятелем УПЦ, жодного разу зі мною не звершували божественну літургію - протягом п’яти місяців. У мене виникла думка, може, вона помилкова, що Ви вважаєте приниженням для себе служити з патріархом Філаретом".

"...оскільки своїм незадоволенням Ви висловили бажання взяти участь у святкуванні покровителя нашої Української православної церкви сщмч. Макарія, митрополита Київського, я з радістю запрошую Ваше Блаженство на свято святителя Макарія у кафедральному патріаршому соборі 14 травня 2019 р., де ми щорічно збираємося всім єпископатом для утвердження нашої єдності та зміцнення нашої Церкви", - йдеться в запрошенні Філарета на ім'я митрополита Епіфанія.

15 грудня 2018 року в Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому було створено Православну церкву України, її очолив митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополиту Епіфанію. 3 лютого відбулася його інтронізація.

Київську митрополію Української православної церкви (Православної церкви України) зареєстровано 30 січня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА