08:08 14.05.2019

Білецький про можливе повернення імені Жукова проспекту в Харкові: країна не дозволить ані "ХНР", ані повернення "русского мира"

3 хв читати
Білецький про можливе повернення імені Жукова проспекту в Харкові: країна не дозволить ані "ХНР", ані повернення "русского мира"

Народний депутат, лідер партії "Національний корпус" Андрій Білецький розцінює наміри мера Харкова Геннадія Кернеса про повернення проспекту і станції метро імені маршала Г. Жукова як спробу "реваншу", звинувачує його в сепаратизмі, а також заявляє, що такі спроби будуть припинені.

"Вибори закінчилися поразкою (п'ятого президента України Петра - ІФ) Порошенка, а деяка антиукраїнська ... сприйняла це як власну перемогу і вже планує повноцінний реванш. ... Мер Харкова Геннадій Кернес до Майдану серйозно вкладався в (терористичну організацію - ІФ) "Оплот". Під час Майдану з ним уже готувався до проголошення (т.зв. "Харківської народної республіки", на зразок "Л / ДНР" - ІФ) ХНР. Плани провалилися", - написав А.Білецький у своєму Телеграм-каналі в понеділок.

Він висловив переконання, що чинний президент разом з генпрокурором Юрієм Луценком "закрили очі на антидержавну діяльність Г.Кернеса" і гарантували йому політичну недоторканність.

"Українофоб Кернес хоче репресувати Григоренка на карті Харкова і повернути проспекту ім'я українофоба Жукова. Всі ми розуміємо, що це історія не про вулиці і не про Другу світову. Це історія про пригрітих режимом Порошенка реальних сепаратистів, які підняли голови", - заявив парламентарій.

А.Білецький нагадав, що в 2016 р даний проспект був перейменований на проспект генерала Григоренка, який, як і Г. Жуков, брав участь у війні, "але на відміну від Жукова, він не наказував своїм підлеглим вести на вірну смерть українців, щоб менше в Сибір висилати" і після війни був репресований як ворог сталінізму.

"Товариші сепаратисти. Ми розуміємо, що ви знайдете спільну мову з будь-якою владою, хто б не прийшов. Але не забувайте, що влада змінюються, а ми - ні. Хто б вам зараз не гарантував безпеку і комфорт, країна не дозволить ні ХНР, ні повернення русского мира. Ми знаємо, що робити з такими, як ви. Ні Порошенко, ні (новообраний президент України Володимир - ІФ) Зеленський вам не допоможе. Реваншу не буде!", - заявив лідер "Національного корпусу".

Як повідомлялося, в травні 2016 року голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м.Харкова" в рамках закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тотаталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки". Воно зокрема, передбачало перейменування станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту - в проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, який виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради були зареєстровані електронні петиції з вимогою повернути проспекту і станції метро ім'я маршала Г. Жукова і прибрати з пл.Свободи волонтерський намет "Усе для перемоги", встановлений там проукраїнськими активістами в вересні 2014 року.

Того ж дня Г.Кернес заявив про підтримку обох петицій і пообіцяв зробити все від нього залежне, щоб їх реалізувати, якщо вони наберуть необхідну кількість голосів. Протягом 9 травня обидві петиції набрали більше 5 тис.голосів, необхідних для розгляду міською владою.

10 травня мер Харкова повідомив, що питання про знесення волонтерського намета "Все для перемоги" з площі Свободи і про повернення імені маршала Георгія Жукова проспекту Петра Григоренка та станції метро "Палац спорту" будуть розглянуті міською радою найближчим часом.

Мер також розкритикував позицію голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, що можливе повернення імені Жукова проспекту в Харкові є порушенням закону.

"Щодо директора Інституту національної пам'яті В'ятровича, який вже загрожує мені в'язницею. Проводячи декомунізацію, харків'ян не питали, ламали через коліно Раду, на місцях "намагалися" ОДА. Пам'ять людей, пане В'ятрович, ви здивуєтеся, може відрізнятися від вашої. І, як показали останні вибори, люди вміють наполягати на своєму", - написав Г.Кернес.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА