12:07 14.05.2019

КС відклав розгляд закону про люстрацію

2 хв читати
КС відклав розгляд закону про люстрацію

Конституційний Суд України відклав розгляд закону "Про очищення влади", повідомляє джерело агентства "Інтерфакс-Україна".

Таке рішення було ухвалено на засіданні Палати КС у вівторок.

"Розгляд щодо люстрації відкладено", - сказав співрозмовник агентства.

Причина перенесення розгляду й дата, коли може бути розглянуто це питання, поки що не відомі.

Як повідомлялося, у 2015 році з поданням про конституційність закону "Про очищення влади" до КС звернулися Верховний Суд України, який направив два подання, і 47 народних депутатів. Усі три подання об'єднано в одне конституційне провадження.

Так, Верховний Суд у своїх поданнях порушує питання про конституційність положень цього закону, які стосуються заборони для певних осіб, щодо яких здійснюється люстрація, протягом 10 років обіймати посади.

Ідеться про осіб, які обіймали сукупно не менше ніж один рік у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року посади члена Вищої ради юстиції (крім голови Верховного Суду України), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голови Державної судової адміністрації України, його першого заступника.

Ця заборона застосовується до осіб, які обіймали ці самі посади в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року й не були звільнені в цей період за власним бажанням.

Крім того, оскаржуються положення цього закону про заборону обіймати посади для суддів, які прийняли рішення проти учасників Євромайдану.

У поданні 47 народних депутатів ідеться про конституційність положень закону про заборону обіймати посади для осіб, які протягом щонайменше одного року в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року обіймали посади президента, прем'єр-міністра України, членів уряду, голови Національного банку України, керівників силових структур, глави адміністрації президента.

Депутати оскаржили аналогічну заборону щодо осіб, які обіймають зазначені керівні посади в органах влади в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, а також працівників правоохоронних органів, слідчих, оперативних працівників, працівників органів прокуратури, які брали участь у затриманні осіб, звільнених від кримінальної або адміністративної відповідальності відповідно до законів про амністію, складали на них рапорти та протоколи про адміністративне правопорушення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА