16:05 14.05.2019

Луценко: "Справу Злочевського" відновлено кілька місяців тому, слідчі дії тривають

3 хв читати
Луценко: "Справу Злочевського" відновлено кілька місяців тому, слідчі дії тривають

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє про відновлення провадження стосовно екс-міністра екології України Миколи Злочевського.

"Справу Злочевського відновлено кілька місяців тому, оскільки наші слідчі змогли вийти на сліди посадових осіб компанії Злочевського і під час санкціонованих обшуків та інших слідчих дій встановили факти, які, ймовірно, дадуть нам можливість відновити обвинувачення за статтею 209 - відмивання "брудних" грошей (ст. 209 Кримінального кодексу України - легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом - ІФ)", - сказав Ю.Луценко на брифінгу в Києві у вівторок.

Він розповів, що підозру виписав кілька місяців тому прокурор Костянтин Кулик, слідчі дії тривають.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) нагадують, що ще з 2015 року детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) провадили досудове розслідування в кримінальному провадженні, розпочатому за заявою народного депутата України Тетяни Чорновол про зловживання М.Злочевського службовим становищем, який нібито забезпечив протизаконну видачу 38 дозволів на користування надрами підконтрольним підприємствам.

"За результатами проведеного попереднього розслідування не здобуто жодного доказу втручання колишнього міністра в діяльність спеціальної міжвідомчої комісії", - повідомляється на сторінці САП у соцмережі Facebook.

Водночас, незважаючи на такий висновок, із жовтня 2016 по серпень 2017 року детективи НАБУ в кримінальному провадженні не провели жодної слідчої дії, і у зв'язку з цим 1 серпня 2017 року прокурор у цьому кримінальному провадженні ухвалив постанову про його закриття. Детективи зазначене рішення не оскаржили.

Проте 15 червня 2018 року за результатами розгляду скарги Т.Чорновол слідчий суддя Солом’янського райсуду Києва скасував цю постанову прокурора у зв'язку з нібито неповнотою проведеного досудового розслідування, яка полягає в непроведенні допиту Т.Чорновол як свідка.

В подальшому одна з компаній, обставини видачі якій спеціального дозволу розслідують у цьому кримінальному провадженні, подала клопотання про встановлення процесуальних терміні. Слідчий суддя задовольнив його і 27 серпня встановив для органу досудового розслідування двомісячний термін для допиту Т.Чорновол і ухвалення рішення про завершення досудового розслідування. Під час допиту нардеп "повідомила, що додати до викладених у заяві про злочин обставинам нічого не може", зазначають у САП.

Проте, замість виконання постанови про завершення розслідування, 24 вересня детектив призначив судово-економічну експертизу у справі "нібито з метою встановлення можливих збитків". "Дотепер указана ухвала слідчого судді не виконана, рішення в кримінальному провадженні не прийнято, внаслідок чого... 22 березня 2019 на НАБУ накладено штраф за невиконання рішення суду", - йдеться в заяві.

У САП також заявляють, що з огляду на тривале непроведення слідчих дій та "подальше ухилення детективів Національного бюро від виконання покладених на них законом... обов’язків прийняти законне рішення у кримінальному провадженні САП має підстави вважати, що детективи та керівництво НАБУ лише створюють видимість розслідування, діючи в інтересах деяких громадських діячів, штучно... надаючи вагомості їхнім заявам, отримуючи у вдячність активну інформаційну підтримку".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА