08:57 15.05.2019

На Київщині затримано засудженого за вбивство, який втік зі спецзакладу

3 хв читати
На Київщині затримано засудженого за вбивство, який втік зі спецзакладу

У Київській області оперативники Департаменту стратегічних розслідувань затримали обвинуваченого у вбивстві за втечу зі спеціалізованого лікувального закладу закритого типу, повідомили в прес-службі Національної поліції.

"Сьогодні, 14 травня, співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, спільно зі слідчими Дарницького управління поліції Києва, Київською місцевою прокуратурою №2, із залученням спецпризначенців Київської області затримали обвинуваченого у кінотеатрі на Київщині", - йдеться в повідомленні відомства, оприлюдненому в середу вранці.

За інформацією правоохоронців, затриманий у 2016-2017 роках у Києві двічі відкривав вогонь, унаслідок чого загинула одна людина. Суд заарештував підозрюваного без права внесення застави, однак згодом йому діагностували психічне захворювання та помістили до психіатричного закладу закритого типу.

"Чоловік вступив у змову з лікарями закладу та систематично залишав його, повертаючись назад лише на ніч", - повідомив начальник Департаменту стратегічних розслідувань Роман Осуховський.

Він також додав, що затриманий є віце-чемпіоном світу і призером чемпіонату Європи з боротьби сумо, майстром спорту України з греко-римської боротьби та майстром спорту України міжнародного класу з сумо. "Проте він неодноразово потрапляв у поле зору правоохоронних органів – був помічений в участі у рейдерських захопленнях підприємств, силових акціях, "кришуванні" бізнесу", - сказав Р.Осуховський.

У травні 2017 року чоловіка затримали в порядку ст. 208 КПК України та повідомили про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) КК України. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту без права внесення застави. Пізніше затриманому було винесено обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України.

"Було встановлено, що у періоди часу, до яких стосуються зазначені злочини, обвинувачений був осудним, тобто не виявляв ознак тимчасового хворобливого розладу психічної діяльності, і за своїм психічним станом міг усвідомлювати свої дії і керувати ними", - розповів Р.Осуховський.

Згодом було надано висновок стаціонарної судово-психіатричної експертизи про те, що на момент судового процесу підозрюваний виявляє ознаки депресивного розладу та потребує застосування до нього примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом.

У жовтні 2017 року Дарницький районний суд Києва ухвалив зміну запобіжного заходу затриманому з тримання під вартою на поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають його небезпечну поведінку, із суворим наглядом. Чоловіка помістили до міської психоневрологічної лікарні із суворим наглядом, Київської області.

"Співробітники Департаменту стратегічних розслідувань під час супроводження зазначених кримінальних проваджень встановили, що затриманий вступив у злочинну змову з лікарями цього закладу, систематично порушував застосовані до нього обов’язкові заходи медичного характеру та залишав лікарню", - повідомив Р.Осуховський, додавши, що у такий спосіб чоловік вчиняв ще один кримінальний злочин - ст. 394 КК України (втеча із спеціалізованого лікувального закладу закритого типу).

За місцем затримання обвинуваченого і в лікарні здійснюються слідчі дії.

Вирішується питання про повідомлення про підозру чотирьом особам: затриманому - за ст. 394 КК України, двом лікарям - за невиконання судового рішення посадовою особою спеціального лікувального закладу (ч. 2 ст. 382 КК України) і пособництво у втечі із спеціалізованого лікувального закладу закритого типу (ч. 5 ст. 27, ст. 394 КК України). Також вирішується питання про оголошення про підозру за пособництво у втечі із спеціалізованого лікувального закладу закритого типу співмешканці затриманого.

"Окрім того, планується призначити додаткову експертизу для перевірки обґрунтованості попередніх висновків експертів Київського Центру судово-психіатричних експертиз та Дніпровського Центру судово-психіатричних експертиз та перевірки можливих фактів винесення ними завідомо неправдивого висновку експерта щодо встановлення психічного стану затриманого", - додав Р.Осуховський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА