09:55 15.05.2019

Філарет бачить причину розділення в Церкві в порушенні домовленостей митрополитом Епіфанієм

4 хв читати
Філарет бачить причину розділення в Церкві в порушенні домовленостей митрополитом Епіфанієм

 Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявляє, що предстоятель Православної церкви України (ПЦУ), митрополит Київський і всієї України Епіфаній порушив домовленості, досягнуті в рамках Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року, тому виникло двовладдя, але такий стан можна виправити.

"Для того щоб виправити положення, а його можливо виправити, треба виконувати ті домовленості, яких було досягнуто перед Собором у присутності президента П.О.Порошенка і з архієреями. А це означає, що предстоятель несе відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а патріарх відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні, але у співпраці з предстоятелем. Предстоятель нічого не робить всередині Церкви без згоди патріарха. Патріарх головує на засіданнях Священного Синоду і на Соборах УПЦ заради збереження єдності, її зростання та утвердження", - йдеться у зверненні почесного патріарха Філарета до української пастви, оприлюдненому прес-центром Київської патріархії.

За його словами, перед Об'єднавчим собором було досягнуто домовленості, що предстоятелем буде митрополит Епіфаній, кандидатуру якого висунув сам Філарет, але керівництво Церквою в Україні продовжить патріарх. Предстоятель представлятиме Церкву в православному світі, "тому що УПЦ отримує статус митрополії", а також він допомагатиме патріархові в управлінні Церквою, але керівництво Церквою залишається за патріархом. "Ця домовленість порушена і не виконується на ділі. Тому в Церкві виникло розділення", - наголосив почесний патріарх Філарет.

Окрім того, перед проведенням Собору 15 грудня 2018 року йому ставили й інші умови. Зокрема, Філарет мав не висувати свою кандидатуру на посаду предстоятеля, оскільки УПЦ буде визнано автокефальною Церквою лише в статусі митрополії, а не патріархату.

"Друга умова з боку Вселенського патріарха - підписи архієреїв про припинення дії Київського патріархату. Замість цього патріарху Філарету пропонувалося висунути будь-якого архієрея на посаду предстоятеля", - йдеться в зверненні.

Отже, за словами Філарета, він "обрав приниження", щоб отримати томос про автокефалію.

Він також пояснив, що зараз в Церкві відбувається "розділення, двовладдя, яке може призвести до сумних наслідків", з огляду на те, що митрополит Епіфаній не дотримується досягнутих домовленостей.

"Мало того, на першому засіданні Священного Синоду УПЦ була спроба усунути патріарха Філарета від служіння у створеній ним Церкві та відправити на спокій", - заявляє почесний патріарх.

Він також констатував, що за п'ять місяців перебування на посаді предстоятеля митрополит Епіфаній жодного разу не служив із патріархом, навіть у день його 90-річчя.

"Митрополит Епіфаній не лише не співпрацює з патріархом Філаретом, як обіцяв, а навіть і не зустрічається, і не телефонує, за виключенням декількох разів. На словах перед духовенством і перед журналістами говорить про єдність і співпрацю, а робить все протилежне. Лякає відкликанням томосу, а на ділі робить все, щоб це сталося", - скаржиться Філарет.

Він додав, що якщо, "не дай Бог, станеться (відкликання томосу про автокефалію - ІФ)", то митрополит Епіфаній перестане бути предстоятелем і "стане рядовим архієреєм".

Крім того, почесний патріарх окремо відзначив роль президента України Петра Порошенка в отриманні томосу, зазначивши при цьому, що "наразі П.О.Порошенко відійшов від обіцяних домовленостей і фактично дав згоду на ліквідацію Київського патріархату".

Як повідомлялося 15 грудня 2018 року в Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому було створено Православну церкву України, очолив її митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Перед Об'єднавчим собором відбувся помісний собор, Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква ухвалили рішення про ліквідацію.

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополиту Епіфанію. 3 лютого відбулася його інтронізація. 30 січня 2019 року була Київська митрополія Української православної церкви (Православної церкви України).

У травні 2019 року Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату досі існує. На запитання, чи допускає він розділення ПЦУ, він заявив: "Допускаю. Але ми створимо єдину церкву". Філарет стверджує, що, як і предстоятель ПЦУ, може скликати собор.

Водночас у Міністерстві культури України заявили, що інформація про нібито відновлення діяльності в Україні УПЦ-КП не відповідає дійсності, пославшись на постанову помісного собору від 15 грудня. Також наказом Мінкультури від 30 січня 2019 року було зареєстровано статут релігійної організації "Київська митрополія ПЦУ". Цим наказом на підставі рішень Помісного собору УПЦ-КП було визнано такими, що втратили чинність, накази міністерства від 12 червня 2017 року "Про реєстрацію статуту релігійної організації "УПЦ-КП" у новій редакції та від 8 липня 2016 року "Про нову редакцію статуту про управління УПЦ-КП", через що релігійне об'єднання УПЦ-КП і релігійна організація "Київська патріархія УПЦ" після створення та реєстрації статуту релігійної організації "Київська митрополія ПЦУ" фактично та юридично припинили свою діяльність.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА