10:59 15.05.2019

Київський патріархат існує, оскільки Київську єпархію очолює діючий патріарх

3 хв читати
Київський патріархат існує, оскільки Київську єпархію очолює діючий патріарх

Почесний патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявляє, що Українська православна церква Київського патріархату продовжує існування, оскільки залишається зареєстрованою в державних органах, а Київську єпархію очолює він у патріаршому чині.

"Київський патріархат не треба відновлювати, бо він був, є і буде. Патріарх Філарет залишається діючим ієрархом. Він має свою єпархію – м. Київ, постійний член Священного Синоду. А раз є діючий патріарх, то є і Київський патріархат", - йдеться у зверненні Філарета до всієї української православної пастви, оприлюдненому в середу.

"УПЦ Київського патріархату залишається зареєстрованою в державних органах. Зокрема, зареєстрована Київська патріархія. Це означає, що юридично Київський патріархат продовжує існувати", - додав він.

Філарет стверджує, що наразі "всі антиукраїнські сили підключилися на знищення в Україні Київського патріархату". "Іде переконання українських архієреїв не підтримувати існування в Україні Київського патріархату. Виношується намір на наступному засіданні Священного Синоду або Архієрейського собору відправити на спокій патріарха Філарета, і цим назавжди вирішити існування в Україні Київського патріархату", - заявляє він.

"Таке рішення буде незаконним і не канонічним, бо патріарх був обраний не Священним Синодом і не Архієрейським собором, а Помісним собором довічно. Крім того, в прийнятому статуті ПЦУ (УПЦ) на соборі у св. Софії 15.12.18 р., передбачено довічне обрання архієреїв на архієрейські кафедри", - пояснив Філарет.

Як повідомлялося 15 грудня 2018 року в Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому було створено Православну церкву України, очолив її митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Перед Об'єднавчим собором відбувся помісний собор, Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква ухвалили рішення про ліквідацію.

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополиту Епіфанію. 3 лютого відбулася його інтронізація. 30 січня 2019 року була Київська митрополія Української православної церкви (Православної церкви України).

У травні 2019 року Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату досі існує. На запитання, чи допускає він розділення ПЦУ, він заявив: "Допускаю. Але ми створимо єдину церкву". Філарет стверджує, що, як і предстоятель ПЦУ, може скликати собор.

Водночас у Міністерстві культури України заявили, що інформація про нібито відновлення діяльності в Україні УПЦ-КП не відповідає дійсності, пославшись на постанову помісного собору від 15 грудня. Також наказом Мінкультури від 30 січня 2019 року було зареєстровано статут релігійної організації "Київська митрополія ПЦУ". Цим наказом на підставі рішень Помісного собору УПЦ-КП було визнано такими, що втратили чинність, накази міністерства від 12 червня 2017 року "Про реєстрацію статуту релігійної організації "УПЦ-КП" у новій редакції та від 8 липня 2016 року "Про нову редакцію статуту про управління УПЦ-КП", через що релігійне об'єднання УПЦ-КП і релігійна організація "Київська патріархія УПЦ" після створення та реєстрації статуту релігійної організації "Київська митрополія ПЦУ" фактично та юридично припинили свою діяльність.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА