17:40 15.05.2019

На Об'єднавчому соборі не було домовленостей, що митрополит Філарет братиме участь в управлінні ПЦУ після отримання томосу, - митрополит Олександр

3 хв читати
На Об'єднавчому соборі не було домовленостей, що митрополит Філарет братиме участь в управлінні ПЦУ після отримання томосу, - митрополит Олександр

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) заявляє, що на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року не було домовленостей про те, що митрополит Філарет (Денисенко) братиме участь в управлінні Православною церквою України (ПЦУ) після отримання томосу про автокефалію, і просить його відповісти, чи визнає він повноваження обраного на соборі предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

"У своєму зверненні митрополит Філарет посилається на домовленості, котрі, як він стверджує, гарантували йому участь у керуванні ПЦУ після отримання томосу про автокефалію, передбачаючи, що митрополит Епіфаній зречеться більшої частини своїх повноважень на користь "почесного патріарха". Однак Об'єднавчий собор, який працював 15 грудня 2018 р., як відомо, не ухвалював жодних таких рішень. Ані митрополит Філарет, ані митрополит Епіфаній, ані президент Петро Порошенко не повідомляли собору про такі домовленості", - написав митрополит Олександр на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Він також наголошує, що навіть якби такі домовленості існували, вони суперечать нормам статуту ПЦУ й тому "не можуть мати жодної канонічної сили".

Митрополит Олександр також зазначив, що, називаючи митрополита Філарета "почесним патріархом", митрополит Епіфаній та інші ієрархи колишнього Київського патріархату "прагнули вшанувати свого вчителя та психологічно полегшити для нього відхід від персонального керівництва Церквою", і використання такого титулу не передбачає надання "почесному патріарху" жодних владних прерогатив.

"Законним головою Православної церкви України є її канонічно обраний предстоятель - блаженніший митрополит Епіфаній", - наголосив митрополит Олександр.

Він зазначив, що після отримання томосу митрополит Філарет прагне переглянути рішення Об'єднавчого собору й відновити Київський патріархат і знову очолити Церкву.

"Однак результатом таких дій може стати якщо не відкликання Томосу, то призупинення його дії до моменту подолання канонічної кризи в Православній Церкві України", - нагадав митрополит Олександр.

Крім того, за його словами, загрозу для майбутнього ПЦУ становлять і спроби митрополита Філарета переглянути канонічні норми функціонування Церкви, зафіксовані в томосі, а саме - зберегти за ПЦУ юрисдикційну владу над парафіями в українській діаспорі та відмовитися від ротаційної моделі Священного синоду.

"Згідно з положеннями томосу, питання діаспори Київ не може вирішувати без погодження з Матір’ю-Церквою. Щодо бажання митрополита Філарета розширити інститут постійних членів синоду з 3 до 12, то це є нічим іншим, як спробою відмовитися від демократичної грецької моделі церковного управління на користь російської, де долю Церкви вирішує вузьке коло ієрархів", - пояснив митрополит Олександр.

"Як архієрей ПЦУ запевняю блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія у своїй беззастережній канонічній підтримці та шанобливо прошу митрополита Філарета внести ясність у його канонічну позицію", - написав митрополит Олександр.

Зокрема, він просить митрополита Філарета "пояснити таке": 1) чи вважає він себе ієрархом ПЦУ; 2) чи визнає чинність рішень Об’єднавчого собору та ухваленого на цьому соборі статуту ПЦУ; 3) чи визнає повноваження обраного на Об’єднавчому соборі предстоятеля; 4) чи визнає чинність канонічних органів управління ПЦУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

В Одесі поліція ліквідувала call-центр, який видурив у громадян Чехії 5,5 млн грн

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА