08:57 16.05.2019

Білий дім отримав право забороняти іноземним IT-компаніям вести бізнес у США

3 хв читати
Білий дім отримав право забороняти іноземним IT-компаніям вести бізнес у США

Президент США Дональд Трамп у середу підписав виконавчий указ "Про гарантування безпеки поставок інформаційно-комунікаційних технологій і послуг", який дозволить його адміністрації блокувати іноземні технологічні компанії від ведення бізнесу в США, якщо вони загрожують національній безпеці.

"Я, Дональд Дж. Трамп, президент Сполучених Штатів Америки, вважаю, що іноземні противники все частіше створюють і використовують уразливості в інформаційно-комунікаційних технологіях і послугах, які зберігають і передають величезну кількість конфіденційної інформації, полегшують цифрову економіку і підтримують критичну інфраструктуру і життєво важливі аварійні служби, з тим, щоб здійснювати шкідливі кібердії, включно з економічним і промисловим шпигунством проти Сполучених Штатів і їх народу", - йдеться в указі.

Згідно з ним, "необмежене придбання або використання" США інформаційно-комунікаційних технологій або послуг, "спроектованих, розроблених, виготовлених або наданих особами, які належать іноземним противникам, контрольованими ними або такими, що перебувають під їхньою юрисдикцією або керівництвом, збільшує здатність іноземних супротивників створювати і використовувати уразливості в інформаційно-комунікаційних технологіях або послуги з потенційно катастрофічних наслідків і тим самим являє собою загрозу безпеці".

"Для боротьби з цією загрозою необхідні додаткові заходи щодо захисту безпеки, цілісності та надійності інформаційно-комунікаційних технологій і послуг, що надаються і використовуваних в Сполучених Штатах. У світлі цих висновків я оголошую надзвичайний стан в країні в зв'язку з цією загрозою", - випливає з указу.

Міністерству торгівлі доручено забороняти угоди, які створюють неприйнятний ризик для національної безпеки США або безпеки жителів США.

"Цей виконавчий указ зачіпає загрозу, створювану іноземними противниками для ланцюжка поставок інформаційно-комунікаційних технологій і послуг в країні. Під керівництвом президента Трампа американці зможуть довіряти тому, що наші дані і інфраструктура в безпеці", - йдеться в заяві міністра торгівлі Вілбура Росса.

Комітет з розвідки і Міністерство внутрішньої безпеки відповідатимуть за оцінку загроз з боку іноземних компаній для технологічного сектора США.

При цьому в наказі не названі конкретні країни або компанії, але раніше адміністрація запустила глобальну кампанію, щоб утримати китайський телекомунікаційний Huawei від допомоги союзникам США в розробці бездротових інфраструктур наступного покоління.

Високопоставлений чиновник адміністрації на зустрічі з журналістами ухилився від питання про те, чи призначений виконавчий наказ для китайських телекомунікаційних компаній, таких як Huawei.

"Указ підписаний без стосунку до конкретних компаній або країн", - сказав він.

"Міністерству торгівлі буде потрібно 150 днів на написання правил відповідно до цього указу. Вони стосуватимуться будь-яких транзакцій, початих, продовжених або завершених після дати виходу указу", - додав високопоставлений чиновник адміністрації.

Трамп розглядав можливість підписання подібного наказу протягом минулого року.

За словами високопоставленого чиновника адміністрації, підписання указу відбулося саме зараз, тому що "документ недавно був готовий для президентського підпису, і так вийшло, що зараз саме той час".

Зі свого боку, глава Комітету зв'язку США Аджит Пай привітав цей крок.

"З огляду на загрози, що подаються обладнанням і послугами деяких іноземних компаній, це значний крок до забезпечення безпеки американських мереж", - йдеться в його заяві.

"Коли йдеться про нашу національну безпеку, ми не можемо дозволити собі приймати ризиковані рішення і сподіватися на краще. Ми повинні мати чітке уявлення про загрози, з якими стикаємося, і бути готові зробити все необхідне для протидії цим загрозам. Саме це і робить сьогоднішній указ", - випливає з повідомлення.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА