15:24 16.05.2019

Арешт 24 кримських татар, яких обвинувачують у РФ у справі "Хізб ут-Тахрір", продовжено на три місяці

2 хв читати
Арешт 24 кримських татар, яких обвинувачують у РФ у справі "Хізб ут-Тахрір", продовжено на три місяці

Суди в Ростовській області та в окупованому РФ Криму цього тижня постановили продовжити до 15 серпня арешт 24 кримських татар, обвинувачуваних російськими правоохоронцями в організації та участі в забороненій у Росії організації "Хізб ут-Тахрір", повідомив "Інтерфаксу" адвокат Едем Семедляєв.

"П'ять судів були в Ростовській області: в Таганрозі, місті Шахти і три - в самому Ростові-на-Дону. Ще одне засідання (щодо останнього, 24-го затриманого - ІФ) відбулося в Київському райсуді Сімферополя. Всім продовжили арешт на три місяці, до 15 серпня", - сказав Семедляєв, який координує роботу групи захисту кримчан.

За його інформацією, адвокати оскаржать рішення про продовження запобіжного заходу обвинувачуваним.

Семедляєв повідомив також, що серед заарештованих - чоловіки різного віку: найстарший 1960 року народження, наймолодший 1994 року народження.

Адвокат уточнив, що п'ятьом фігурантам інкримінують ч.1 ст.205.5 КК РФ (організація діяльності організації, яку за законодавством Росії визнано терористичною), решта проходять за ч.2 цієї статті (участь у визнаній терористичною в РФ організації).

Санкція ч.1 ст.205.5 передбачає від 15 до 20 років позбавлення волі зі штрафом до 1 млн рублів або довічне ув'язнення; санкція ч.2 ст.205.5 - від 10 до 20 років позбавлення волі зі штрафом до 500 тис. рублів.

Як повідомлялося, масові обшуки відбулися наприкінці березня цього року в Криму, після них затримали 23 людей: 20 на півострові, ще трьох - у Ростові-на-Дону. Всіх чоловіків заарештував райсуд Сімферополя до 15 травня, їх перевезли у п'ять слідчих ізоляторів у Ростовській області. Потім затримали й заарештували ще одну людину. Вона перебуває в СІЗО в Сімферополі.

ФСБ Росії провела спецоперацію в Криму разом зі співробітниками МВС та Росгвардії. Спецслужба назвала затриманих "ватажками та рядовими учасниками" "Хізб ут-Тахрір" у регіоні. За даними ФСБ, вони поширювали "терористичну ідеологію" серед жителів Кримського півострова та вербували місцевих мусульман до лав забороненої в Росії організації.

МЗС України висловило протест у зв'язку з подіями в Криму, закликав міжнародне співтовариство відреагувати на них, зокрема посилити санкції проти російської сторони.

Європейський Союз знає про обшуки в будинках кримських татар на півострові, засуджує їх, заявила офіційний представник глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні Майя Коцьянчич.

Держдепартамент США засудив дії російської спецслужби з затримання понад двадцяти жителів Криму, закликав звільнити цих людей, заявив заступник представника держдепу Роберт Палладіно.

"Хізб ут-Тахрір" ("Ісламську партію звільнення") за рішенням Верховного суду РФ з 2003 року визнано терористичною організацією і заборонено в Росії. Головна мета "Хізб ут-Тахрір" - халіфат, тобто теократична держава, що об'єднує весь ісламський світ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА