19:03 16.05.2019

Філарет сам підписав постанову про припинення діяльності УПЦ-КП, потім її статут було анульовано

3 хв читати
Філарет сам підписав постанову про припинення діяльності УПЦ-КП, потім її статут було анульовано

Постанову про припинення діяльності Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП) шляхом об'єднання та приєднання до утворюваної Православної церкви України (ПЦУ) схвалив Священний Синод УПЦ-КП 15 грудня 2018 року і підписали його постійні члени, першим з яких був глава церкви Філарет.

Як зазначено в роз'ясненні прес-служби ПЦУ про статус УПЦ-КП, оприлюдненому в четвер, ключовою вимогою надання томосу про автокефалію було проведення Об'єднавчого собору, який би усунув розділення в середовищі самої Української церкви, а ключовою вимогою для проведення Об'єднавчого собору було проведення помісних соборів УПЦ-КП та УАПЦ, які мали ухвалити рішення про припинення їхньої діяльності шляхом об'єднання та приєднання до утворюваної ПЦУ.

"Собор (УПЦ-КП - ІФ) був скликаний патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом... Філарет відкрив засідання помісного собору УПЦ-КП, усім присутнім делегатам було зачитано проект постанови помісного собору. Проект був одноголосно схвалений учасниками помісного собору і підписаний тут же постійними членами Священного Синоду УПЦ-КП. Першим серед членів президії поставив свій підпис Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет як голова помісного собору. Згідно з п. 10 розділу II Статуту про управління УПЦ-КП постанови собору набули чинності відразу після їх прийняття і підписання", - йдеться в роз'ясненні.

Отже, вранці 15 грудня 2018 року за рішенням помісного собору УПЦ-КП припинила свою окрему діяльність і повністю увійшла до складу ПЦУ. Єдина автокефальна ПЦУ була створена того самого дня на Об'єднавчому соборі згідно з канонічними правилами, зокрема 34 Апостольським правилом, і як релігійне об'єднання відповідно до законодавства України, роз'яснює прес-служба.

"Об'єднавчий собор майже одноголосно (при одному голосі проти) ухвалив Статут ПЦУ, згідно з яким її очолює предстоятель, митрополит Київський і всієї України. Канонічне право не передбачає перебування двох архієреїв на тій самій ієрархічній посаді... Відбулися таємні вибори, за підсумками яких (на посаду предстоятеля - ІФ) був обраний митрополит Епіфаній (Думенко). Всі учасники собору визнали дійсність цього обрання", - нагадали в ПЦУ.

У ПЦУ також наголошують, що митрополит Епіфаній керує не одноосібно, а на підставі схваленого Об'єднавчим собором Статуту церкви, рішень її Священного Синоду, в співпраці з усім єпископатом. "Особистий авторитет ієрархів, повага до них не створюють підстави для предстоятеля одноосібно змінювати канонічний порядок, визначений 34 Апостольським правилом, норми Статуту церкви, а також порушувати томос про автокефалію", - наголошують у прес-службі.

Стосовно юридичних аспектів діяльності Київської митрополії Української православної церкви (ПЦУ), то в прес-службі повідомляють, що 30 січня 2019 року її було зареєстровано "як релігійний адміністративний центр та центральний виконавчо-розпорядчий орган ПЦУ". "Цього ж дня, відповідно до постанови помісного собору УПЦ-КП, Міністерство культури України скасувало накази про реєстрацію Статуту Київської патріархії УПЦ-КП і Статуту про управління УПЦ-КП", - йдеться в повідомленні.

Щодо назви церкви, то, як зазначають у ПЦУ, в ній враховано обидві традиції найменування - і "Українська православна церква" та "Православна церква України", що відповідає постановам і помісного собору УПЦ-КП 15 грудня 2018 року, і Об'єднавчого собору.

Як повідомлялося, в травні 2019 року Філарет заявив, що УПЦ-КП досі існує, оскільки залишається зареєстрованою в державних органах, а Київську єпархію очолює він у патріаршому чині. "УПЦ Київського патріархату залишається зареєстрованою в державних органах. Зокрема, зареєстрована Київська патріархія. Це означає, що юридично Київський патріархат продовжує існувати", - сказав він.

Філарет також заявляє про незгоду з назвою "Православна церква України" для помісної церкви, оскільки вона виключає приналежність до неї православних українців, що проживають за кордоном.

Він також заявив, що предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній порушив домовленості, досягнуті в рамках Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року, тому виникло двовладдя, але такий стан можна виправити. На запитання, чи допускає він поділ ПЦУ, він заявив: "Допускаю. Але ми створимо єдину церкву". Філарет стверджує, що, як і предстоятель ПЦУ, може скликати собор.

У Міністерстві культури України заявили, що інформація про нібито відновлення діяльності в Україні УПЦ-КП не відповідає дійсності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА