20:26 16.05.2019

Частину Труханового острова в центрі Києва оголошено ландшафтним заказником місцевого значення

2 хв читати
Частину Труханового острова в центрі Києва оголошено ландшафтним заказником місцевого значення

Територію островів Труханів та Міжмостний у міській смузі Києва сукупною площею 27,44 га оголошено ландшафтним заказником місцевого значення "Труханів острів", повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації.

За відповідне рішення на засіданні в четвер проголосували депутати Київської міської ради, "щоб зберегти цінні природні комплекси". "Надання статусу об'єкта природно-заповідного фонду унеможливить використання цих земель для забудови та меліорації, допоможе зберегти цінні природні комплекси і представників острівної флори та фауни, оскільки нині через надмірне антропогенне навантаження спостерігається деградація природних екосистем дніпровських островів у межах Києва", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у КМДА, ландшафтний заказник буде створено без вилучення земель у землекористувачів. Управлінню екології та природних ресурсів доручено організувати передачу цих територій під охорону комунального підприємства "Дарницьке лісопаркове господарство" та столичного комунального підприємства з охорони, утримання та експлуатації земель водного фонду "Плесо".

"Територія, що входить до створюваного ландшафтного заказника, представлена 14 озерами та листяним лісом, а також значним угрупуванням рідкісних видів рослин і тварин, які внесені до Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі від 19 вересня 1979 року, Європейського Червоного списку, Червоної книги України та інших актів законодавства", - йдеться в повідомленні.

До повідомлення не додається карта або опис меж заказника.

Труханів острів розташований навпроти історичного центру Києва між Дніпром та рукавом Чорторий. Сполучений із розташованим північніше островом Муромець перешийком, сукупна площа островів становить близько 450 га. На о. Муромець у межах міської смуги ще в 1999 році було створено загальнозоологічний заповідник місцевого значення "Урочище Бобровня" площею 32 га.

До середини ХХ століття острів переважно був заливним лугом. Із 1880-х років на ньому розміщувалося велике однойменне селище, яке було знищене під час Другої світової війни і не відновлювалося після неї для створення на острові рекреаційної зони. Нині Труханів острів переважно покритий листяним лісом, на ньому розташовано чимало пляжів, ресторанів, водних станцій і спортивних баз.

Міжмостний острів – це, ймовірно, безіменний острів площею близько 12 га, розташований між Північним мостовим переходом і Петрівським залізничним мостом. Острів не сполучений з Трухановим островом сушею, вкритий листяним лісом, не має ані пляжів, ані якихось будівель. На острів відпочивальники перепливають човнами, на ньому цілорічно стоять декілька наметів. Острів розташований неподалік перешийка, що сполучає острови Труханів та Муромець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА