19:20 17.05.2019

Затримка виплат членських внесків підриває роботу комітетів ООН

2 хв читати
Затримка виплат членських внесків підриває роботу комітетів ООН

Несвоєчасна виплата країнами-членами ООН членських внесків негативно впливає на функціонування комітетів організації, які стежать за дотриманням низки міжнародних договорів у сфері прав людини, повідомляють у п'ятницю західні ЗМІ.

"Дефіцит бюджету ООН серйозно підриває роботу органів, що стежать за дотриманням прав людини", - наводять ЗМІ слова деяких незалежних експертів.

У свою чергу голова комітету ООН проти тортур Єнс Модвіг заявив журналістам у Женеві, що деякі країни затримали виплату своїх внесків у ООН, що призвело до "гострої кризи з грошовими коштами".

За його словами, наприкінці квітня голови комітетів отримали лист від верховного комісара ООН із прав людини Мішель Бачелет, в якому йшлося про брак коштів для роботи комітетів. При цьому комісар зазначила, що шість комітетів можуть скасувати останню сесію в цьому році через важку фінансову ситуацію.

Модвіг попередив про серйозні наслідки нестачі фінансових коштів для ООН. Зокрема, може йтися про необхідність тимчасово зупинити перевірку доповідей держав-учасників і відкласти розслідування скарг на катування, викрадення та інші серйозні порушення прав людини.

Розмір внеску кожної країни до регулярного бюджету ООН обчислюється у відсотках від загальних витрат організації.

Шкалу внесків до бюджету ООН кожні три роки визначає Генасамблея ООН, і до основи цієї шкали покладено принцип платоспроможності держав. Згідно з чинною шкалою, США оплачують 22% регулярного бюджету ООН, Японія - майже 10%, Німеччина - трохи більше ніж 7% відсотків, Китай - 7,9%, Росія - 3,088%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА