21:38 17.05.2019

МЗС України закликає світову спільноту визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу

2 хв читати
МЗС України закликає світову спільноту визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу

Міністерство закордонних справ України напередодні 75-ї річниці депортації кримських татар закликає світову спільноту визнати геноцид кримськотатарського народу.

У заяві, поширеній в п'ятницю, МЗС України нагадує, що 18 травня в Україні та світі вшановують пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу, яка стала "однією з найтрагічніших сторінок історії ХХ століття".

"За різними оцінками тільки в перші роки вигнання в результаті голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт у місцях спецпоселень загинуло понад 46% кримських татар", - сказано в заяві міністерства.

МЗС України нагадує, що Верховна Рада України визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу, а 23 квітня 2019 року Меджліс кримськотатарського народу ухвалив звернення до парламентів і урядів держав - членів ООН про визнання геноциду кримськотатарського народу.

"Україна високо цінує заяву Сейму Латвії від 9 травня 2019 року щодо 75-річчя депортації кримських татар і підтримки політики невизнання незаконної анексії Криму, в якій депортація кримських татар у 1944 році визнана геноцидом", - сказано в заяві МЗС.

Українське зовнішньополітичне відомство нагадує, що Російська Федерація окупувала і здійснює спробу незаконної анексії Криму, який є невід'ємною частиною території України, і здійснює незаконне переслідування кримських татар на окупованому півострові.

"Вимагаємо від Російської Федерації припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м.Севастополь, невідкладно звільнити всіх політичних в'язнів, забезпечити дотримання зобов'язань РФ як держави-окупанта відповідно до міжнародного права", - сказано в заяві.

В ім'я відновлення історичної справедливості Київ закликає "наших міжнародних партнерів вшанувати безневинних жертв депортації, засудити цей злочин тоталітарного комуністичного режиму і визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу".

"Визнання світовою спільнотою факту геноциду кримськотатарського народу відповідно до Конвенції ООН про попередження злочинів геноциду і покарання за нього, буде свідчити не тільки про відновлення історичної справедливості, а й служити недопущенню в майбутньому здійснення подібних дій щодо кримськотатарського або будь-якого іншого народу", - заявляє МЗС України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА