08:27 19.05.2019

"Київводоканал" відмовиться від хлору для знезараження води

2 хв читати
"Київводоканал" відмовиться від хлору для знезараження води

Технологія використання хлору для обробки води застаріла, а вимоги до якості води сьогодні стають дедалі жорсткими, повідомила прес-служба Київської міськдержадміністрації.

"Зберігання великої кількості рідкого хлору на очисних станціях небезпечно, до того ж хлор погіршує органолептичні властивості води. Все це змушує нас шукати інші способи знезараження води, і найкращим вибором є діоксид хлору, який дозволяє очищати воду більш безпечно і якісно", - вважає президент асоціації "Укрводоканалекологія", голова правління - генеральний директор ЗАТ "АК "Київводоканал" Дмитро Новицький.

Як зазначається, діоксидом хлору обробляють питну воду на станціях Західної Європи, зокрема, у Відні, Нюрнберзі, Палермо, а також містах Північної Америки, Канади і Японії, Саудівської Аравії і Об'єднаних Арабських Еміратів. Цей реагент більш безпечний з точки зору експлуатації та має тривалу знезаражувальну дію. Після успішних лабораторних і промислових досліджень "Київводоканал" також почав роботу щодо обладнання водопровідних станцій устаткуванням з виробництва і застосування діоксиду хлору. Орієнтовний термін переходу Дніпровської водопровідної станції на нову технологію - кінець літа 2019 року.

Технолог-консультант і експерт міжнародної організації інженерів-корозіоністів Мауріціо Фієскі розповів про світову практику використання діоксиду хлору.

"В Італії діоксид хлору застосовується понад 30 років. В Європі наразі 40-50% питної води обробляється цим реагентом. Найбільшого поширення технологія отримала в Америці, де дуже жорсткі вимоги до якості води. У Китаї, Індії, Саудівській Аравії з 2013 року почався процес заміни очисних станцій, які використовують хлор, на більш сучасні, котрі застосовують діоксид хлору. У цього реагенту багато переваг. Окрім безпеки і високої якості очищення води діоксид хлору ліквідує біоплівку, що утворюється всередині водопровідних труб, також покращує якість води, що надходить споживачам, і зменшує корозію", - зазначив він.

Під час обговорень пролунала думка, що метод очищення води діоксидом хлору ще потребує доопрацювання і додаткового вивчення. Але доктор медичних наук В'ячеслав Прокопов вважає, що немає підстав для того, щоб не вводити цю технологію в Україні.

"Це правда, що діоксид хлору в порівнянні з іншими хлорвмісними реагентами є найбільш високоефективним. У цьому сенсі кращої речовини сьогодні немає. Що стосується гігієнічних нормативів із застосування діоксиду хлору, то вони існують ще з часів Радянського Союзу і не є застарілими. Якщо чітко дотримуватися технології - використання діоксиду хлору цілком безпечне і нешкідливе. Тому ми підтримуємо використання цього реагенту на водопровідних станціях Києва", - зазначив він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА