07:00 20.05.2019

В Україні в понеділок відбудеться інавгурація новообраного президента Володимира Зеленського

4 хв читати
В Україні в понеділок відбудеться інавгурація новообраного президента Володимира Зеленського

У понеділок, 20 травня, в Києві відбудеться церемонія інавгурації шостого президента України Володимира Зеленського, обраного 21 квітня в другому турі чергових виборів президента країни (перший тур яких відбувся 31 березня).

Новообраний президент прийме присягу українському народу о 10 годині ранку під час урочистого засідання Верховної Ради в присутності понад 50 іноземних делегацій, представлених на рівні глав держав, урядів, парламентів, міністрів і представників керівництва міжнародних організацій.

Так, США на інавгурації представлятиме делегація в складі п'яти високопоставлених чиновників на чолі з міністром енергетики. Європейський союз буде представляти віце-президент Європейської комісії. НАТО представить помічник генерального секретаря Відділу з політичних питань і політики безпеки.

На церемонії будуть присутні екс-президент ФРН, міністр з питань Європи з Франції, міністр у справах співдружності і ООН в МЗС Великобританії, глава МЗС Польщі, міністр оборони Канади, президенти Латвії, Литви, Естонії, Грузії та Угорщини, віце-президент Туреччини, прем'єр-міністр Молдови, віце-прем'єри Білорусі, Румунії, Словаччини та Болгарії, голова сенату Чехії, глава парламенту Азербайджану.

Російська Федерація не була запрошена на заходи з нагоди інавгурації новообраного президента України.

Для участі в урочистому засіданні Верховної Ради традиційно запрошуються голова Центральної виборчої комісії України, глава Конституційного Суду України та інші особи, списки яких голова парламенту узгоджує з новообраним президентом і главою КС. Відомо, що на засідання запрошені всі президенти України, за винятком Віктора Януковича.

Відповідно до закону про регламент Верховної Ради, урочисте засідання з нагоди інавгурації відкриває спікер парламенту або його заступники у разі відсутності голови Верховної Ради.

Головуючий на засіданні надає слово голові Центральної виборчої комісії України, яка оголошує результати виборів президента. 30 квітня 2019 ЦВК оголосила, що в другому турі виборів президента України 21 квітня Володимир Зеленський набрав 73,22% голосів виборців і обраний на пост глави держави. За другого кандидата на пост глави держави, п'ятого президента України Петра Порошенка проголосували 24,45% виборців.

Потім для приведення президента до присяги запрошується на трибуну глава Конституційного суду України, який повідомляє про виконання новообраним президентом усіх конституційних вимог щодо несумісності з посадою президента України і відсутності інших обставин, які унеможливлюють складення ним присяги.

Глава КС запрошує до трибуни новообраного президента, вручає йому текст присяги українському народові, визначений Конституцією України. Українською мовою вона звучить так: "Я, (ім’я та прізвище), волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на Вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет и незалежність України, дбати про благо Вітчизни и добробут Українського народу, обстоювати права и свободи громадян, додержуватись Конституції України и Законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України в світі".

Новообраний президент України, поклавши руку на Конституцію, проголошує присягу українському народу, підписує її текст і передає голові Конституційного суду України. Також, за традицією, що склалася, другу руку під час принесення присяги президент кладе на Пересопницьке Євангеліє.

Після складення новообраним президентом присяги глава КС України оголошує про те, що новообраний президент України прийняв присягу українському народові відповідно до статті 104 Конституції України і вступив на посаду. Глава Конституційного Суду України передає головуючому на урочистому засіданні Верховної Ради текст присяги українському народові, підписаний новообраним президентом.

Далі глава ЦВК вручає новообраному президенту посвідчення президента України, а глава КС України вручає йому офіційні символи влади президента України: булаву, гербову печатку і знак у вигляді орденського ланцюга.

Потім президент України з трибуни Верховної Ради виступає зі зверненням до українського народу (інавгураційною промовою).

У день цього урочистого засідання Верховна Рада не розглядає інших питань.

У залі засідань на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди складення присяги новообраним президентом після відкриття засідання і перед його закриттям виконується Державний гімн України.

Після урочистої церемонії новообраний президент України Володимир Зеленський візьме участь в церемонії представлення командувачів видами Збройних сил України та церемонії підняття Державного прапора України.

Потім Володимир Зеленський і його дружина Олена Зеленська привітають глав іноземних делегацій. Після чого Зеленський побуває на прийомі для глав іноземних делегацій.

У другій половині дня 20 травня в Зеленського заплановані двосторонні зустрічі з главами іноземних делегацій в адміністрації президента України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА