13:10 20.05.2019

Екс-заступник голови АП Портнов ініціює розслідування купівлі Тігіпком "Ленкузні" в Порошенка

2 хв читати
Екс-заступник голови АП Портнов ініціює розслідування купівлі Тігіпком "Ленкузні" в Порошенка

Колишній заступник голови Адміністрації президента України часів Януковича Андрій Портнов, що повернувся в Україну напередодні зміни глави держави, має намір добитися розслідування операції з продажу Петром Порошенком бізнесмену Сергію Тігіпку "Кузні на Рибальському" (раніше - "Ленінська кузня", Київ).

"Ми маємо перевірити операцію, яку нібито провели за $300 млн Тігіпко та Порошенко. Це явне відмивання незаконно викрадених коштів", - заявив Портнов в інтерв'ю виданню "Страна.ua".

Він стверджує, що операція відбувалася через офшорні компанії, і його команді зрозуміла "вся комбінація".

Портнов, який свого часу очолював управління корпоративних фінансів Нацкомісії з цінних паперів, допускає, що на підставі поданої його командою інформації про операцію щодо "Ленкузні" правоохоронні органи можуть поставити питання про арешт усіх активів Порошенка.

"Тоді ми допоможемо в інших юрисдикціях - у Панамі, у Великій Британії, на Британських Віргінських островах, у Гібралтарі, на які оформлена іспанська власність Порошенка", - додав екс-заступник голови АП

За його словами, "Ленкузня" - одне з ключових питань, за яким він має намір переслідувати Порошенка. Як стверджує Портнов, це підприємство продавало військову продукцію за завищеними цінами.

ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" - одне з відомих на ринку підприємств суднопрому України.

До середини листопада 2018 року основним акціонером ПрАТ із пакетом у 73,9067% акцій приватизованого в 1995 році суднозаводу було ПАТ "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестфонд (ЗНКІФ) «Прайм Ессетс Капітал»" (раніше - "Фонд "Петра Порошенка", Київ), в якому були сконцентровані активи президента України Порошенка. Другим за величиною акціонером із пакетом у 20,128% акцій було ПАТ "ЗНКІФ «ВІК»", що сконцентрував активи народного депутата Ігоря Кононенка.

У вересні того самого року група "ТАС" Сергія Тігіпка повідомила про попередню домовленість щодо купівлі суднозаводу, 15 листопада корпоративні інвестфонди "Прайм Ессетс Капітал" і "ВІК" повідомили про підписання з кіпрською Еwins Ltd пакета документів про продаж "Кузні на Рибальському". ПрАТ 20 листопада офіційно повідомило в системі розкриття інформації НКЦПФР про купівлю кіпрською Еwins Ltd сумарного пакета акцій компанії в розмірі 94,0348%. Максимальна оцінка вартості придбаного пакета, за даними емітента, - $300 млн.

Тігіпко в інтерв'ю журналу "Новое время" цього року повідомив про плани побудувати на територіях заводу "Кузні на Рибальському" житловий масив і великий торговельно-офісний центр (ТОЦ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА