20:21 20.05.2019

Росія оскаржила два рішення суду в Гаазі за позовами українських компаній, планує оскаржити ще шість

3 хв читати
Росія оскаржила два рішення суду в Гаазі за позовами українських компаній, планує оскаржити ще шість

Росія оскаржила два рішення міжнародного суду в Гаазі за позовами українських компаній за Крим і планує оскарження ще шести, повідомив глава Мін'юсту РФ Олександр Коновалов у п'ятницю, 17 травня.

"Два з рішень вже оскаржено, ще стосовно шести йде робота, вони будуть оскаржені", - сказав Коновалов журналістам.

"У майбутніх процесах, які Україна та інші країни вже ініціювали або планують ініціювати щодо Росії в міжнародних інстанціях, які РФ, як і раніше, вважає некомпетентними в цій частині, РФ братиме участь", - додав міністр.

У лютому стало відомо, що постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що РФ порушила свої зобов'язання за двосторонньою угодою з Україною про заохочення та взаємний захист інвестицій щодо активів ПриватБанку в Криму. Через це фінустанова має право на відшкодування, стверджував ПриватБанк із посиланням на оприлюднене постійною палатою Третейського суду часткове арбітражне рішення за позовом банку проти РФ. Суму можливого відшкодування банк оцінив більше ніж у $1 млрд.

"Арбітражний суд визнав, що він має юрисдикцію щодо всіх вимог ПриватБанку проти РФ, РФ порушила свої зобов'язання за двосторонньою угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій, незаконно експропріювавши активи ПриватБанку в Криму, і що ПриватБанк має право на відшкодування за таку експропріацію в повному обсязі", - зазначав український держбанк.

Коментуючи це рішення гаазького суду, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив у лютому, що Москва не вважає себе стороною судового розгляду. "Росія ніяк не була представлена (на цьому суді) і не направляла свого представника на цей судовий процес, тому ми не вважаємо себе стороною (процесу) в цьому випадку", - сказав Пєсков.

На початку березня в Києві оголосили, що суд при постійній палаті Третейського суду в Гаазі підтвердив провину Росії у втраті "Нафтогазом України" активів групи в Криму. "Рішення позитивне. Нам вдалося довести в трибуналі факт того, що юрисдикція цього трибуналу стосовно захисту інвестицій поширюється на цей випадок. Друге: нам вдалося (довести), що Росія як держава винна у втраті наших активів і має за це відповідати, тобто надати НАК "Нафтогаз України" компенсацію", - повідомив тоді журналістам голова НАК Андрій Коболєв.

За його словами, арбітражний суд дійшов висновку, що дії РФ проти "Нафтогазу" були незаконними та порушили двосторонню угоду між Україною і Росією про взаємний захист інвестицій, згідно з якою РФ має поважати і захищати українські активи, включаючи розташовані в Криму.

А.Коболєв заявив, що вартість втрачених активів компанія оцінює в суму до $5 млрд. "Але остаточне рішення щодо суми буде предметом наступного слухання, яке ми очікуємо цього року, і сподіваємося на початку наступного року отримати рішення про суму компенсації", - додав український топ-менеджер.

1 березня прес-служба Мін'юсту Росії заявила, що Москва не визнає рішення Третейського суду в Гаазі про визнання провини РФ у втраті НАК "Нафтогаз України" своїх активів у Криму. "РФ у відповідному розгляді не брала участі й не визнає часткове рішення через відсутність у арбітражу юрисдикції на розгляд позову НАК "Нафтогаз" та інших до РФ", - йшлося в повідомленні прес-служби.

У Гаазькому арбітражі розглядають цілу низку таких справ до РФ. Їх учасниками, зокрема, є "Нафтогаз України", "Укрнафта", бізнесмен Ігор Коломойський, "Дніпроазот".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА