13:35 21.05.2019

Реставрацію та будівництво меморіального комплексу «Бейт-Кадішін» в Чернівцях плануємо завершити протягом п’яти років - Андрій Адамовський

2 хв читати

Реставрацію та будівництво меморіального комплексу «Бейт-Кадішін» планують завершити протягом пяти років. Співпрезидент Асоціації єврейських організацій і громад України («Ваад») Андрій Адамовський каже, що до основної будівлі планують добудувати 3-рівневий павільйон для музейної експозиції.

Про етапи відновлення «Бейт-Кадішін» пише у своїй статті видання «Лівий берег». Будівля унікальна тим, що під час будівництва, яке завершилося в 1905 році, вперше в Європі архітектор Макс Моргенштерн спроектував величезний купол із залізобетону. «Бейт-Кадішін» призначався для прощання з померлими за єврейським релігійним обрядом. Серед особливостей його декору – поминальні молитви на стінах і пам’ятна дошка з іменами філантропів, які пожертвували на зведення будівлі.

«Під час реставрації історична споруда повністю збережеться, а з тильного боку заплановано будівництво 3-рівневого павільйону для розміщення музейної експозиції... Реставрація напряму стосується «Ваад» України, адже ще в 2015 році міська влада Чернівців на 49 років передала будівлю «Бейт-Кадішін» у користування нашій організації. У 2017 році уряд Німеччини виділив 100 тисяч євро на зовнішній ремонт «Бейт-Кадішін». За ці гроші було зроблено ремонт фасаду та реставровано купол «Бейт-Кадішін». Загалом на ремонт будівлі та створення меморіального центру потрібно витратити близько одного мільйона євро, хоча раніше ми думали, що зможемо вкластися у 800 тисяч. Поки що акумулювати таку суму не вдалося», – коментує бюджет відновлення бізнесмен і меценат Андрій Адамовський. Він додає, що вже цього літа запланована внутрішня реставрація будівлі.

Співпрезидент «Ваад» України Йосиф Зісельс наголошує, що в меморіальному центрі будуть висвітлені болючі питання, пов’язані не тільки з Голокостом, а й із передвоєнним періодом. Зокрема, йдеться про окупацію Північної Буковини Радянським Союзом в 1940 році, про колаборацію та співучасть у злочинах. «Експозиція майбутнього музею включатиме в себе фотографії, документи, що збереглися, а також автентичні предмети тієї епохи», – розповідає Йосиф Зісельс.

Закінчити реставрацію та будівництво меморіального комплексу плануємо протягом п’яти років. «Бейт-Кадішін» – це наша пам’ять. Його потрібно зберегти для майбутніх поколінь. Спільно у нас вийде», – заявив меценат Андрій Адамовський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА