13:00 22.05.2019

Понад половина українців позитивно ставляться до створення ПЦУ та надання їй томосу - опитування КМІС

2 хв читати
Понад половина українців позитивно ставляться до створення ПЦУ та надання їй томосу - опитування КМІС

Понад 54% громадян України позитивно ставляться до створення Православної церкви України (ПЦУ) і до надання їй томосу, свідчать результати дослідження "Конфесійна структура населення України та створення Православної церкви України: травень 2019", проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

"54,2% респондентів ставляться позитивно до створення Православної церкви України (ПЦУ - ІФ) і до надання їй томосу. Ще 31,2% мають нейтральне ставлення. Негативно ставляться до цього - 10,9%. Не змогли або відмовилися відповісти на запитання - 3,6%", - розповів заступник директора КМІС Антон Грушецький під час презентації результатів дослідження на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Серед респондентів, які позитивно або нейтрально ставляться до створення Православної церкви України і надання їй томосу, 64,5% вважають, що умов, визначених у томосі, досить для розвитку незалежної української церкви й відмовлятися від томосу не можна. Водночас 8,8% опитаних вважають, що умови є невигідними для ПЦУ, що необхідно відмовитися від томосу і відновити Українську православну церкву Київського патріархату. Не змогли або відмовилися відповісти на запитання - 26,7%.

Трохи більше ніж половина українських громадян - 50,6% вважають, що надання томосу швидше об'єднує суспільство, 30,5%, навпаки, вважають, що томос є скоріше роз'єднувальним фактором для України. Не змогли або відмовилися відповісти на запитання - 18,9%.

Позитивно сприймають обрання Епіфанія главою ПЦУ 39,6% респондентів, 43% ставляться в цій події нейтрально, негативно ставляться - 6,8%. Не змогли або відмовилися відповісти на запитання - 10,6%.

Водночас на запитання, кого треба було обрати главою ПЦУ - Філарета, який очолював Українську православну церкву Київського патріархату, або Епіфанія, 36,5% респондентів вважають позитивним обрання Епіфанія. 15,5% вважають, що треба було предстоятелем нової церкви обрати Філарета, 2,2% схиляються до думки, що треба було обрати когось іншого, 45,9% - не змогли або відмовилися відповідати.

КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки 12-18 травня 2019 року методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (із квотним завданням під час відбору респондентів) опитано 1200 респондентів, що мешкають в усіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для населення України старше 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося лише на території, контрольованій українською владою.

Статистична похибка вибірки 2,9%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА