19:54 25.05.2019

Єльченко закликає РФ виконати рішення трибуналу ООН

2 хв читати
Єльченко закликає РФ виконати рішення трибуналу ООН

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко закликав владу РФ виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

"Коли в грудні Генасамблея ООН у своїй резолюції 2/3 голосів закликала Росію звільнити наших моряків і кораблі, їхня делегація назвала це рішення "сміховинною спробою". Посміялись? Ідіть тепер виконуйте рішення Трибуналу ООН!" - написав Єльченко, в своєму офіційному акаунті в Твіттері в суботу.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, що прямували з Одеси до Маріуполя. Було затримано та заарештовано 24 українських моряків. Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора "Лефортово", крім того, трьох поранених під час обстрілу росіянами українських моряків було переведено до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

Усі моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу та пред'явила усім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права щодо тимчасових заходів щодо Росії для звільнення українських моряків і судів.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що відповідно до Конвенції ООН з морського права військово-морські судна та їх персонал мають абсолютний імунітет, який передбачає, що іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати і судити.

10 травня в Гамбурзі почалися слухання Міжнародного трибуналу з морського права у справі українських моряків. Агентом від України на слуханнях виступає заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права виніс рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українських кораблі і 24 українських моряків, захоплених у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, і дозволити їм повернутися в Україну.

За це рішення проголосували 19 суддів, один суддя – Руслан Колодкін (РФ) – проти.

Трибунал зобов'язав РФ доповісти про виконання цього рішення до 25 червня 2019 року, а також зобов'язав Україну і Росію утриматися від будь-яких дій, які можуть погіршити або продовжити спір.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА