20:10 27.05.2019

У КБ "Південне" заявляють про реалістичність планів за два роки обладнати РН "Зеніт" новим українським двигуном замість російського РД-171М

3 хв читати
У КБ "Південне" заявляють про реалістичність планів за два роки обладнати РН "Зеніт" новим українським двигуном замість російського РД-171М

Генеральний директор ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. Янгеля" (КБП, Дніпро) Олександр Дегтярев упевнений у хороших ринкових перспективах задіяної в низці міжнародних проектів української ракети-носія (РН) "Зеніт" і заявляє про реалістичність планів протягом двох років переоснастити її новим українським ракетним двигуном замість російського двигуна РД-171М.

Під час прес-конференції в рамках 7-ї міжнародної конференції "Космічні технології: сьогодення та майбутнє" у Дніпрі, відповідаючи на запитання казахстанських журналістів про готовність КБП до відновлення запусків РН "Зеніт" із космодрому "Байконур", Дегтярев зазначив, що "пускові системи РН "Зеніт" повністю відповідають усім світовим стандартам".

"На мій погляд, нам заважає якась політична компонента", - сказав гендиректор КБП. При цьому він підтвердив, що для РН "Зеніт", за його словами, "як завжди" залишаються актуальними проблеми імпортозаміщення російських комплектувальних.

"Якщо говорити про найхворобливіше місце імпортозаміщення в "Зеніті" - це двигун першого ступеня РД-171М", - сказав Дегтярев, зауваживши: "Але ми в КБ "Південне" розробили двигун РД-815 тягою 250 тонн. І три двигуни, які складають першу сходинку РН "Маяк-С3.9", трохи вище за сумарними характеристикам, ніж РД-171М".

"На жаль, у нас є проблеми з виробництвом, і ми відстаємо з виготовленням матчастини для проведення повноцінних випробувань. Але ми в цьому напрямі рухаємося. І якщо об'єднати зусилля, то ми могли б дуже багато зробити", - сказав він.

Відповідаючи на запитання вихідця з ракетно-космічної галузі, гендиректора флагмана галузі ДП "Південмаш" (Дніпро) у 1986-1992 рр., другого президента України Леоніда Кучми (1994-2004), про те, скільки часу буде потрібно КБП для створення нового вітчизняного двигуна для РН "Зеніт", Дегтярев сказав: "Якщо грошей буде достатньо, за два роки доведемо".

Торкаючись питання імпортозаміщення російського алюмінію в космічній галузі, Дегтярев зазначив: алюміній можна купувати в Європі та США. За його словами, сьогодні КБП вже переходить на використання в своїх розробках нових алюмінієвих сплавів.

ДП "КБ "Південне" - основний науковий центр України, що має передові космічні технології, значна частина продукції та послуг компанії постачається на експорт, зокрема до країн ЄС та США.

Згідно з раніше озвученими даними КБП, на сьогодні компанією розроблено понад 30 видів рідинних ракетних двигунів (РРД), 17 з яких доведено до серійного виготовлення. Останні десять років підприємство веде розробку перспективного сімейства РРД перших ступенів ракет-носіїв (РН) тягою 120-250 тонн, які могли б ефективно використовуватися на американському ринку РН. Також КБП розпочало проекти зі створення потужного маршового ракетного двигуна тягою до 500 тонн, рухових установок для модулів, які зможуть забезпечити доставку вантажів та екіпажів на Місяць і найближчі планети Сонячної системи.

Зі своїм новим рідинним РД-815 також КБ "Південне" взяло участь в оголошеному в червні 2015 року ВВС США конкурсі з розробки двигунів замість російських РД-180, якими оснащуються РН Atlas-5 американської United Launch Allianсе (ULA). США з огляду на запроваджені в 2014 році Конгресом обмеження на ВТС із РФ через анексію Криму до 2019 року планували повністю відмовитися від російських двигунів РД-180. Поставки РД-181, якими оснащуються нові РН Antares для МКС, обмежені цивільною сферою.

Нині США прискорюють реалізацію програми створення РН Vulcan нового покоління для ВПС США. Згідно з підписаним у лютому 2016 року Пентагоном контрактом з ULA, проект має бути реалізований до кінця 2019 року. Американська Aerojet Rocketdyne згідно з підписаним із Пентагоном контрактом має забезпечити до кінця 2019 року розробку нового AR1 на заміну РД-180.

У новій геополітичній ситуації Україна та США в 2015-2016 рр. розпочали переговори про перспективи налагодження співпраці у сфері ракетного двигунобудування.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА