07:36 28.05.2019

Меркель закликає якомога швидше визначитися з кандидатом на пост глави Єврокомісії

2 хв читати
Меркель закликає якомога швидше визначитися з кандидатом на пост глави Єврокомісії

Канцлер Німеччини Ангела Меркель розраховує на якнайшвидше досягнення угоди щодо кандидатури голови Європейської Комісії.

"Ми хочемо знайти рішення якомога швидше, оскільки Європейський парламент збереться на початку липня, і, звичайно, було б бажано, якби на той час була би пропозиція щодо цієї проблеми від глав держав і урядів", - наводить агентство Associated Press її коментар за підсумками виборів до Європарламенту.

"Чим швидше ми приймемо рішення, тим краще буде для нашого майбутнього", - додала вона.

Голова Європейського парламенту Антоніо Таяні на неформальному саміті ЄС, який відбувся у румунському місті Сібіу на початку травня, закликав дотримуватися принципу висунення на пост голови Єврокомісії (ЄК) лідера партії, що набрав найбільшу кількість голосів на європейських виборах.

"Договір (про Євросоюз - ІФ) дуже ясний: голова Європейської комісії повинен призначатися державами-членами на основі результатів європейських виборів", - сказав Таяні на прес-конференції після свого виступу перед керівниками ЄС. Так спікер Європарламенту прокоментував заяву, що Європейська Рада вважає призначення глави Єврокомісії своєю прерогативою.

Глава Євроради Дональд Туск заявляв раніше, що в принципу висунення кандидатом на цей пост глави списку партії, яка лідирує на виборах (spitzenkandidat), "немає автоматизму".

"Результати виборів висловлюють волю виборців, значить, треба обирати головою комісії кандидата, який зібрав найбільшу кількість голосів", - заявив глава Європарламенту.

"Держави повинні брати до уваги демократичний вибір наших громадян", - підкреслив Таяні.

Разом з тим він заявив, що Єврокомісії не слід ставати командою технократів, це не рада генеральних директорів, яким делеговано низку повноважень. "Але потрібен контроль, потрібна рівновага з Радою ЄС і Європейським парламентом, які за визначенням займають політичні позиції. У них політична роль", - пояснив Таяні.

На прохання висловитися про можливість висунення на пост глави Єврокомісії колишнього французького міністра, колишнього члена ЄК та координатора ЄС на переговорах з Brexit Мішеля Барньє Таяні заявив, що це його друг і "хороша людина, хороший єврокомісар, хороший парламентер".

"Але я не тільки голова Європарламенту. Я ще й заступник голови політичної партії (Європейської народної партії - ЄНП, яка має найбільшу фракцію в Європарламенті - ІФ). Наш кандидат - Манфред Вебер (лідер фракції ЄНП - ІФ), і ми підтримуємо Манфреда Вебера на пост голови Європейської комісії", - відповів голова Європарламенту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА