08:01 28.05.2019

У Брюсселі відбудеться неформальний саміт ЄС за підсумками виборів до Європарламенту

4 хв читати
У Брюсселі відбудеться неформальний саміт ЄС за підсумками виборів до Європарламенту

Зустріч глав держав і урядів країн ЄС під час неформальної вечері відбудеться ввечері у вівторок в Брюсселі.

"Одразу після виборів до Європейського парламенту (ЄП) я організую 28 травня нараду, на яку будуть запрошені 28 керівників, щоб запустити процес призначень (на пости керівників інститутів ЄС - ІФ)", - оголосив голова Європейської ради Дональд Туск 9 травня на неформальному саміті 27 держав ЄС (без Великої Британії) в румунському місті Сібіу.

Питання щодо призначення ключових керівних фігур ЄС глави держав і урядів обговорювали вже в Сібіу, де йшлося про майбутнє Європейського союзу.

Виступаючи на прес-конференції після цієї дискусії, Туск, зазначивши складність питання щодо призначення глав інститутів ЄС, закликав не затягувати з його рішенням, щоб забезпечити безперебійне функціонування Євросоюзу після виборів.

Він зазначив, що до його намірів входить проведення призначення керівників інститутів ЄС найбільш ефективним чином.

"Природно, що нам потрібно думати про те, щоб досконально дотримуватися норм, передбачених договором (про Євросоюз - ІФ), потрібно також дотримуватися географічної рівноваги (походження кандидатів - ІФ), а також і демографію, щоб великі країни, малі країни були представлені на найвищих рівнях", - пояснив глава Євроради.

Туск наголосив на необхідності також враховувати при призначеннях на керівні пости в ЄС співвідношення політичних сил в Євросоюзі і дотримуватися гендерної рівноваги.

За його словами, бажано вирішити це питання консенсусом, але реалізм підказує, що до консенсусу буде важко прийти. "Наша мета дуже проста: нам потрібні інститути, які функціонують, і які ефективні. І це причина, з якої потрібно діяти швидко і призначати нових керівників ЄС вже в червні", - заявив голова Європейської ради.

Лідери Євросоюзу в ході робочої вечері у вівторок обговорять призначення на новий інституційний цикл ЄС голови Єврокомісії (ЄК), голови Європейської ради, високого представника ЄС із закордонних справ, голови Європейського центрального банку.

Як очікується, найбільша суперечка торкнеться призначення голови Єврокомісії. У Європейській раді і в Європейському парламенті по-різному трактують принцип обрання глави Єврокомісії серед лідерів партійних списків (Spitzenkandidaten). Туск вважає, що цей принцип не може діяти автоматично. Головне - думка Євроради, хоча і з урахуванням результатів виборів. Зі свого боку в Європарламенті обіцяють відкинути будь-якого кандидата в голови Єврокомісії, якщо він не буде "кандидатом на чолі списку".

"Результати виборів висловлюють волю виборців, значить, треба обирати головою комісії кандидата, який зібрав найбільшу кількість голосів", - заявив у Сібіу голова Європарламенту Антоніо Таяні.

У вівторок вранці він проведе з главами політичних фракцій нараду за підсумками виборів, на якому буде обговорюватись і питання про Spitzenkandidaten.

У 28 країнах Євросоюзу 23-26 травня відбулися вибори до Європарламенту при найвищій за 20 років явці виборців - близько 51%.

Дві провідні сили європейського політичного спектра - правоцентристська Європейська народна партія і "Прогресивний альянс соціалістів і демократів" - зберегли за собою найбільші фракції в парламенті, але втратили голоси, необхідні, щоб контролювати тверду більшість в ЄП.

Завдяки союзу з рухом французького президента Еммануеля Макрона "Ренесанс" четверта в нинішньому Європарламенті політична фракція "Альянс лібералів і демократів за Європу" підніметься на третє місце.

Зі свого боку, зміцнили позиції партії популістського спрямування. Ультраправа націоналістична фракція "Європа націй і свобод", за попередніми даними, отримує 58 голосів, що на 22 більше, ніж у попередню легіслатуру. Правоконсервативній євроскептичній фракції "Європа свободи і прямої демократії" дістанеться 54 місця. Вона виграє 12 депутатських крісел у порівнянні з Європарламентом чинного складу.

Виходячи з принципу висунення на пост голови Єврокомісії лідера партійного списку, частина політичних сил назвали своїх кандидатів, передвиборні дебати між якими відбулися в Брюсселі 15 травня.

У них взяли участь лідер списку Європейської народної партії і голова відповідної найбільшої фракції Європарламенту німець Манфред Вебер, перший заступник голови Єврокомісії нідерландець Франс Тіммерманс від "Прогресивного альянсу соціалістів і демократів", член Єврокомісії з конкуренції датчанка Маргрете Вестагер від "Альянсу лібералів і демократів за Європу", кандидат від Європейських консерваторів і реформістів чех Ян Захраділ, співголова фракції Європарламенту від "зелених" німкеня Ска Келлер і представник "Європейських об'єднаних лівих" бельгієць іспанського походження, колишній профспілковий лідер Ніко Куе.

Разом з тим, на думку джерел в інститутах ЄС, у Європейської ради достатньо повноважень, щоб висунути і настояти на кандидатурі, яка досі не оголошувалася в якості претендента.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА