16:29 28.05.2019

Екс-начальник Генштабу Замана вважає замовниками свого переслідування Порошенка і Турчинова, а Матіоса назвав "майстром фальсифікацій"

3 хв читати
Екс-начальник Генштабу Замана вважає замовниками свого переслідування Порошенка і Турчинова, а Матіоса назвав "майстром фальсифікацій"

Обвинувачений у державній зраді колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Володимир Замана (18 лютого 2012-го - 19 лютого 2014 року) вважає, що замовником його кримінального переслідування є п'ятий президент України Петро Порошенко та екс-секретар РНБО Олександр Турчинов, а головний військовий прокурор Анатолій Матіос є "майстром фальсифікацій".

"Я фактично єдиний силовик часів Януковича, який залишився на території України, тому став об'єктом переслідування. Найімовірніше, замовники президент (Петро Порошенко - ІФ) і секретар РНБО (Олександр Турчинов - ІФ), з яким у мене особистий конфлікт і напруженість у відносинах, і він зацікавлений у цьому, щоб бездіяльність під час анексії Криму перекласти на інших людей", - сказав він на прес-конференції у вівторок в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Замана наголосив, що під час анексії Криму він не отримував команди від тодішнього політичного керівництва країни щодо приведення армії в бойову готовність.

"Сьогодні мене обвинувачують у тому, що я наприкінці січня - лютого 2014 року не прийняв рішення про приведення Збройних сил у повну боєготовність або підвищення боєготовності. Я не маю права на це. Це має бути політичне рішення. Чому? Тому що я почав би приводити війська в підвищену бойову готовність, коли в суспільстві все було наелектризоване і на Майдані люди не розуміли б, що відбувається", - пояснив він.

При цьому Замана зазначив, що наприкінці січня 2014 року провів у рамках своїх повноважень навчання сил постійної готовності: високомобільних десантних військ, полків спецпризначення, особового складу підрозділів, які були призначені за планами на посилення угруповання української армії в Криму.

Екс-начальник Генштабу зауважив, що через п'ять років, як і раніше, невідомо, чому тодішній в. о. президента Олександр Турчинов "сьогодні говорить, що анексія Криму розпочалася вже 20 лютого 2014 року, а до 27 лютого не було призначено ні міністра оборони, ні начальника Генштабу".

Замана зазначив, що 22 лютого 2014 року його призначили уповноваженим Верховної Ради з контролю над діяльністю Міноборони України, хоча він "був готовий очолити Збройні сили і захищати Крим".

"Мені особисто тоді Турчинов сказав, що коаліційним рішенням кандидатуру Замани не було підтримано на посаду міністра оборони. Я запитав, кого. Він сказав, що адмірал Тенюх. Це відмінна порядна людина, патріот, але він все життя прослужив до цього на флоті, і для нього Сухопутні війська, Повітряні сили - великий знак запитання. Я тоді сказав Турчинову, що це велика помилка", - наголосив він.

Замана також стверджує, що в Генштабі 1 березня було розроблено та підготовлено операції з перекидання особового складу на територію Криму для деблокування військових частин. "Було підготовлено особовий склад, завантажено на літаки, які піднялися і дійшли до морського узбережжя континентальної України, після чого льотчики отримали команду, розвернулися та повернулися назад на аеродроми базування", - сказав він.

На його думку, в ті дні, коли було захоплено Верховну Раду АРК, потрібно було діяти максимально оперативно. "Було досить сил, щоб застосувати їх у Криму. Я впевнений, що Росія не хотіла відкритої конфронтації, і ми переломили б цю ситуацію на свою користь. Але не було бажання і політичної волі", - упевнений колишній начальник Генштабу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА