20:39 29.05.2019

САП оскаржить виправдувальний вирок для директора ЗТМК, якого звинувачували в розтраті 492 млн грн

3 хв читати
САП оскаржить виправдувальний вирок для директора ЗТМК, якого звинувачували в розтраті 492 млн грн

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) оскаржить винесений 29 травня поточного року Заводським районним судом Запоріжжя виправдувальний вирок у справі щодо директора ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК) Володимира Сивака за звинуваченням у розтраті коштів підприємства в особливо великих розмірах (492 млн грн).

Як повідомляється в прес-релізі САП, суд не знайшов доказів провини керівника ЗТМК в інкримінованому йому злочині й визнав його невинуватим.

"Зазначимо, що під час розгляду на попередніх засіданнях заяв прокурорів САП про відвід колегії суддів, в задоволенні яких було двічі відмовлено, серед інших матеріалів на підтвердження існування об'єктивних сумнівів у їхній неупередженості був оголошений протокол допиту як свідка судді Заводського районного суду м. Запоріжжя Марченко Н.В. Так, суддя підтвердила отримання пропозиції неправомірної вигоди від керівника одного з відділів ТОВ "ЗТМК" за винесення щодо обвинуваченого виправдувального вироку. Крім того, суддя зазначила, що зі слів особи, яка запропонувала неправомірну вигоду, аналогічні домовленості про виправдання Сивака В.В. раніше вже були досягнуті з головуючим суддею Яцуном О.С.", - констатується в заяві САП.

При цьому наголошується, що наразі наведені суддею твердження є предметом досудового розслідування, яке здійснюють детективи НАБУ.

"Тому, з огляду на викладене, прокурори САП не мали великих сумнівів у тому, яке рішення сьогодні оголосить суд щодо цього службовця. Категорично не погоджуючись із таким вироком, прокурори САП найближчим часом підготують апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції", - резюмується в заяві САП.

Як повідомлялося, Заводський районний суд Запоріжжя 29 травня 2019 року виніс виправдувальний вирок у справі щодо директора ЗТМК Сивака через відсутність складу злочину.

Як повідомляла раніше САП, Сивак звинувачується в тому, що під час перебування директором ТОВ "ЗТМК" у 2014 році, маючи прямий умисел, зловживаючи службовим становищем, розтратив, тобто вчинив незаконне безоплатне відчуження грошових коштів із цільовим призначенням на виконання стратегічної програми розвитку і технічної модернізації виробництва ТОВ "ЗТМК", отриманих від компанії "Толексіс Трейдінг Лімітед", у сумі $110 млн.

Кримінальне провадження №12015080030002227 за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами ЗТМК, яке було передано в НАБУ за підслідністю 8 червня 2016 року, було зареєстровано 15 вересня 2015 року.

Слідств встановило, що протягом 2014-2015 рр. підконтрольна Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа компанія Tolexis Trading Limited, що володіє 49% акцій ЗТМК, виділила цьому підприємству 880 млн грн. Однак директор перерахував 492 млн грн з цих коштів на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування витрат на модернізацію кошти були спрямовані ВАТ "Холдингова компанія "Енергомережа", ВАТ "Запоріжжяобленерго", банку "Надра" і ТОВ "Синтез Ресурс" у рахунок погашення заборгованості держпідприємства "ЗТМК"перед зазначеними суб'єктами, тоді як ці платежі повинна була здійснити Tolexis Trading Limited на умовах, передбачених договором про заснування ТОВ "ЗТМК".

ЗТМК - єдиний в Україні і Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тис. тонн на рік, проте через зношування виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 тис. тонн губки.

Держава володіє контрольним пакетом ТОВ "ЗТМК", структури Group DF – 49-відсотковою часткою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА