21:20 29.05.2019

Законних підстав для обмеження виконання Рожковою повноважень першого заступника голови НБУ немає

3 хв читати
Законних підстав для обмеження виконання Рожковою повноважень першого заступника голови НБУ немає

Національний банк України (НБУ) не отримав позовної заяви народного депутата Юрія Савчука до голови НБУ Якова Смолія, його першого заступника Катерини Рожкової та Ради НБУ, законні підстави для обмеження виконання Рожковою повноважень першого заступника голови НБУ відсутні, йдеться в повідомленні НБУ на сайті.

"У разі задоволення Окружним адміністративним судом міста Києва ухвали про забезпечення позовної заяви Національний банк матиме підстави вважати, що здійснюється пряме блокування роботи Національного банку, а також посягання на його незалежність, та створено загрози для забезпечення стабільності національної грошової одиниці", йдеться в повідомленні.

У повідомленні наголошується, заступника голови НБУ звільняють з посади у випадках, передбачених статтею 20 закону України "Про Національний банк України". Підстави звільнення заступника голови Нацбанку "за рішенням суду" чинне законодавство не передбачає.

Як нагадується в повідомленні, минулого року депутати Верховної Ради Ігор Луценко та Олександр Дубінін також намагалися у судовому порядку обмежити Катерину Рожкову у виконанні посадових повноважень. 15 травня 2018 року Апеляційний суд міста Києва задовольнив апеляційну скаргу НБУ та підтвердив правомірність виконання Катериною Рожковою своїх посадових обов’язків. Стосовно позову Олександра Дубініна Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області взагалі вирішив відмовити у відкритті провадження у справі.

Крім того, схожа спроба незаконного встановлення заборони для Національного банку України та його консультантів вчиняти певні дії в порядку забезпечення позову вже мала наслідком ухвалення 2 квітня 2019 року Вищою радою правосуддя рішення про звільнення Кізюн Людмили Іванівни з посади судді Солом’янського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України за скаргою НБУ.

"Національний банк занепокоєний ситуацією, що українські суди дедалі частіше стають інструментом тиску та впливу політиканів на роботу центрального банку. Ці обставини вкотре наочно підтверджують необхідність завершення розпочатої судової реформи для запобігання корупційному використанню судової системи як інструменту для політичного тиску на органи державної влади", - цитує прес-служба НБУ начальника управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Нацбанку Віктора Григорчука.

Прес-служба Окружного адміністративного суду Києва в середу повідомила, що до суду надійшов позов народного депутата Юрія Савчука до голови НБУ, його першого заступника та Ради НБУ.

Згідно з повідомленням, позивач просить суд визнати протиправними дії Катерини Рожкової щодо незаконного сприяння третім особам у сфері валютного регулювання і нагляду та зобов’язати її утриматися від таких дій. Серед інших вимог позивача - визнати протиправною бездіяльність голови НБУ Якова Смолія та Ради НБУ про невчинення дій зі звільнення Рожкової та зобов'язати їх це зробити.

Разом із позовом народний депутат подав заяву про його забезпечення, в якому просить суд до розв'язання спору по суті заборонити Рожковій брати участь у роботі й засіданнях правління НБУ, виконувати повноваження першого заступника голови НБУ або провадити будь-яку діяльність на цій посаді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА