07:30 30.05.2019

На полігоні під Києвом, де поховані небезпечні відходи заводу "Радикал" та інших підприємств, ведеться незаконна забудова

3 хв читати
На полігоні під Києвом, де поховані небезпечні відходи заводу "Радикал" та інших підприємств, ведеться незаконна забудова

У с.Квітневе Броварського району (Київська обл.) на полігоні ТПВ, де поховані промислові відходи колишнього заводу "Радикал" (Київ) та інших підприємств з небезпечними твердими відходами, з порушенням екологічних та будівельних норм ведуться будівельні роботи, що призвело до пошкодження гідроізоляційного шару і в майбутньому призведе до зараження грунту і підземних вод, стверджують в громадському русі "Традиція і порядок".

"Нещодавно стало відомо, що на полігоні, власником якого є голова Броварської районної ради Сергій Гришко, почали забивати палі на глибину 20 метрів при глибині котловану в 10 метрів. Таким чином, глиняний гідроізоляційний шар був пошкоджений, що неодмінно призведе до зараження грунту і підземних вод", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сторінці "Традиції і порядку" в соцмережі Фейсбук.

В інформації зазначається, що ділянку полігону надали під будівництво тимчасового асфальтового заводу для компанії Az-Virt, ціна ж тендера на проведення робіт становить близько € 120 млн. Однак ніяких офіційних документів про дозвіл на будівництво співробітники полігону і будівельники не надали.

"Підприємство відмовилося надати будь-які дозвільні документи на будівництво і деактивацію звалища, що дозволило б проводити будівельні роботи. Як з'ясувалося пізніше, таких документів у компанії просто немає", - стверджують в русі.

Як зазначається, активісти викликали на місце події поліцію, але співробітники полігону не допустили правоохоронців на об'єкт і заважали фіксувати порушення.

"Легіони порядку ще раз навідалися на будівництво і викликали слідчо-оперативну групу для фіксації порушень містобудівного законодавства, а саме факту будівництва без наявних дозвільних документів Державної архітектурно-будівельної інспекції. А представники полігону побутових відходів "Регіон-2001" не допустили слідчо-оперативну групу на територію об'єкта і перешкоджали фіксації порушень", - йдеться в повідомленні.

ВАТ Завод "Радикал" (раніше Київський завод хімікатів; "Завод № 1000"; "фабрика мінеральних добрив") – завод, який припинив у липні 1996 року діяльність з випуску хімреагентів, розташований в Дніпровському районі Києва. З 1996 до 1998 року всі види виробництва були зупинені без дотримання відповідних норм та виконання необхідних регламентних робіт, небезпечні хімічні речовини були залишені на підприємстві з порушенням вимог законодавства та без охорони. В ході перевірки стану підприємства в 1998 році було встановлено, що на 60 га території заводу зберігалося 134,6 т ртуті, 109 т сірчаної кислоти, 44 т ртутних шламів, 62 т соляної кислоти, 12,5 т аміаку і близько 2500 т інших відходів.

У 2000 році "Радикал" був визнаний банкрутом і почалася процедура його ліквідації. До кінця березня 2002 року на території заводу залишалося 117 т олеуму, 109 т сірчаної та 62 т соляної кислоти, 44 т ртутьвмісних шламів, 12,55 т аміаку, 486 т шламів соляного розчину, 3192 кг твердих радіоактивних відходів і 2500 т інших промислових відходів і хімікатів. До травня 2009 року з території заводу було зібрано і вивезено 120 тонн ртуті (проте частину ртуті, яка залишилася в ґрунтах, оцінили в межах близько 200 тонн).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА