19:22 30.05.2019

У СБУ заявляють про ризики для енергосистеми України через неготовність до введення нової моделі ринку електроенергії з 1 липня

3 хв читати
У СБУ заявляють про ризики для енергосистеми України через неготовність до введення нової моделі ринку електроенергії з 1 липня

Служба безпеки України попереджає про ризики дестабілізації об'єднаної енергетичної системи України через неготовність енергетичної галузі держави до повномасштабного введення нової моделі ринку електроенергії, передбаченого законом України "Про ринок електроенергії".

Як повідомляє прес-центр СБУ на сторінці в соцмережі Facebook, відповідного листа в. о. глави СБУ Іван Баканов надіслав голові Верховної Ради України Андрію Парубію та прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману напередодні розгляду законопроектів про внесення змін до закону України "Про ринок електричної енергії".

Раніше джерело агентства "Інтерфакс-Україна" повідомило, що 29 травня Баканов поінформував прем'єр-міністра Гройсмана про загрозу державній безпеці внаслідок фактичної неготовності енергетичної галузі України до повномасштабного введення нової моделі ринку електроенергії, передбаченого законом України "Про ринок електроенергії".

Інформація, яку має СБУ, свідчить про неготовність галузі до запуску енергоринку з 1 липня, тому своєчасний старт реформи може призвести до виникнення у галузі кризових процесів, порушення сталого та надійного функціонування об'єднаної енергосистеми, а також завдання значної шкоди інтересам споживачів і держави, йдеться в документі.

У листі, зокрема, наведено перелік неврегульованих питань, серед яких неврегульованість джерела компенсації цін на е/е для населення, неготовність електронної платформи для організації аукціонів з укладення двосторонніх договорів між державними енергогенерувальними компаніями та учасниками ринку, неврегульованість механізму встановлення граничних цін на ринку двосторонніх контрактів і балансувальному ринку, неготовність інформаційних платформ.

Також відзначається відсутність порядку погашення заборгованості, нагромадженої в оптовому ринку е/е, відсутність механізму гарантування платоспроможності, зокрема підприємств вугільної промисловості та житлово-комунального господарства, проблеми з організацією роботи оператора ринку та гарантованого покупця.

Як повідомлялося, на 1 липня 2019 року в Україні намічений запуск нового оптового ринку е/е (ОРЕ). Єдиний покупець і продавець е/е - ДП "Енергоринок" - підлягає ліквідації. Передбачається, що енерговиробники продаватимуть свою е/е за двосторонніми договорами з великими споживачами та постачальниками.

Обсяг, який не буде законтрактовано за двосторонніми договорами, можна буде придбати на ринку "на добу наперед" і внутрішньодобовому ринку. Їхню роботу зобов'язаний забезпечити Оператор ринку, який є наразі філією "Енергоринку". У травні НКРЕКП дозволила структурі виконувати свої функції до перетворення на АТ (цього вимагає закон "Про ринок електричної енергії").

Розрахунок плати за небаланси здійснюватиметься на балансувальному ринку, роботу якого зобов'язана забезпечити НЕК "Укренерго".

Е/е виробників з альтернативних джерел викуповуватиме гарантований покупець, який також є на сьогодні філією "Енергоринку", що має бути перетворений на АТ. Наразі не визначено джерело компенсації різниці між "зеленим" тарифом, за яким купується е/е, і ринковою ціною е/е. НКРЕКП постановою №641 від 26 квітня затвердила порядок купівлі е/е за "зеленим" тарифом і типовий договір із виробниками. Однак процес оформлення договірних відносин поки що не розпочався.

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні у вівторок не зміг розглянути законопроекти про перенесення запуску нового ринку е/е на три місяці.

Народні депутати Олександр Домбровський (голова профільного комітету ВР) і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести до перехідних положень закону "Про ринок електричної енергії" і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмар 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на дев’ять місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА