20:26 30.05.2019

ЦВК очікує швидких змін до закону "Про державні закупівлі" або прийняття нормативного акта для врегулювання питання закупівель

3 хв читати

Центральна виборча комісія вітає кроки, спрямовані на вирішення проблеми організації публічних закупівель для забезпечення виборчого процесу в рамках позачергових парламентських виборів, зокрема, очікує прийняття відповідного нормативного акта для врегулювання даного питання.

"Центральна виборча комісія вітає будь-які кроки, спрямовані на вирішення проблеми з організацією публічних закупівель для забезпечення розпочатого виборчого процесу. І очікує якнайшвидшого внесення змін до закону України "Про державні закупівлі" або прийняття в установленому законом порядку іншого нормативного акта, який комплексно вирішить згадану проблему, що стосується компетенції органів державної влади, відповідальних за реалізацію державної політики в сфері державних закупівель та контроль використання коштів державного бюджету України", - йдеться в повідомленні відділу взаємодії із засобами масової інформації секретаріату Центрвиборчкому.

У ЦВК нагадали, що 24 травня Комісія звернулася до президента України, до Верховної Ради, Кабінету міністрів та Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) щодо законодавчого врегулювання питань здійснення державних закупівель для забезпечення належної організації підготовки і проведення виборів.

29 травня під головуванням першого віце-прем'єра - голови МЕРТ Степана Кубіва відбулася нарада з питання здійснення державних закупівель для організації підготовки проведення позачергових виборів 21 липня. Як випливає з коментаря першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, малоймовірно прийняття змін до закону про державні закупівлі з урахуванням швидкоплинності виборчого процесу і вимог Регламенту Ради.

"Центральна виборча комісія вважає безпідставними заяви Мінекономрозвитку, оприлюднені на урядовому порталі, щодо спроб Комісії здійснювати закупівлі "непрозорим, неефективним способом", що "створить умови для зловживань під час укладення та виконання договорів закупівель". Комісія звертає увагу, що проблема здійснення державних закупівель для організації підготовки та проведення виборів підіймається Комісією з 2016 року і тільки в контексті забезпечення реалізації гарантованого Конституцією України активного і пасивного виборчого права громадян України", - підкреслюється в повідомленні ЦВК.

Центрвиборчком наголошує, що саме МЕРТ як державний орган, відповідальний за формування та реалізацію державної політики в сфері державних закупівель та державного замовлення, має врахувати обґрунтовані численні звернення Комісії для внесення відповідних змін до законодавства, що дозволило б уникнути критичної ситуації з підготовкою до позачергових виборів народних депутатів.

Як повідомлялося, 22 травня парламентарії відмовилися включити до порядку денного сесії законопроект №10319 авторства президента України Володимира Зеленського про внесення змін до законів у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів і альтернативний йому проект закону №10319-1 авторства групи нардепів. Також їм не вистачило голосів для включення до порядку денного сесії президентського проекту закону "Про внесення змін до закону України "Про державні закупівлі" щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу".

Пізніше глава ЦВК України Тетяна Сліпачук заявила, що відомство не встигне підготуватися до позачергових виборів в Раду за чинною системою закупівель.

Водночас перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов зазначив, що чинний закон про держзакупівлі дозволяє вчасно провести закупівлі, необхідні для підготовки та проведення позачергових парламентських виборів, і не бачить підстав змінювати законодавство.

29 травня Нефьодов повідомив, що друк бюлетенів для голосування не вимагає проведення тендерної процедури, оскільки вони є документами зі спеціальним рівнем захисту.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА