09:03 01.06.2019

Мірзієєв і Туск обговорили співпрацю Узбекистану і ЄС

2 хв читати

Питання розширення співпраці Узбекистану та ЄС у різних сферах розглянуті в ході зустрічі президента Шавката Мірзієєва з головою Європейської ради Дональдом Туском, повідомили в суботу узбецькі ЗМІ.

"Під час зустрічі основну увагу приділено питанням подальшого розширення практичного співробітництва в сферах економіки, торгівлі, інновацій та інвестицій, транспорту, науки, освіти та охорони здоров'я", - йдеться в повідомленні.

За словами Мірзієєва, про активізацію контактів в останні роки говорять засідання Ради і Комітету співробітництва "Узбекистан-Євросоюз", які регулярно проводяться, розвиток міжпарламентських обмінів, неодноразові візити в республіку Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні та інших високих представників Євросоюзу.

Президент нагадав про початок переговорів щодо проекту нової Угоди про розширене партнерство та співробітництво між Узбекистаном і ЄС, зазначив зростаючі обсяги товарообігу і портфель інвестиційних проектів з країнами Євросоюзу.

"Ведуться консультації щодо формування сприятливих умов для подальшого збільшення взаємних торгових операцій і інвестицій. Крім того, європейські партнери сприяють у питаннях вступу Узбекистану до Світової організації торгівлі", - сказав глава Узбекистану, слова якого наводять ЗМІ.

Мірзієєв із задоволенням відзначив відновлення і розширення партнерства з Європейським банком реконструкції та розвитку, початок реалізації перших спільних проектів за участю Європейського інвестиційного банку в пріоритетних галузях економіки країни.

За його словами, здійснюються активні наукові і освітні обміни в рамках програм "Горизонт-2020" і "Еразмус плюс".

Зі свого боку, президент Європейської ради високо оцінив практичні зусилля Узбекистану щодо подолання негативних наслідків екологічної катастрофи в басейні Аральського моря. Він підтвердив готовність до активної взаємодії в рамках багатопартнерського трастового фонду для регіону Приаралля.

Під час бесіди відбувся також обмін думками з інших актуальних питань міжнародного та регіонального порядку, включно з мирним врегулюванням ситуації в Афганістані. Зазначено важливість посилення взаємодії в регіоні відповідно до положень нової Стратегії Євросоюзу в Центральній Азії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА