07:16 02.06.2019

МЗС звернулося до дружніх країн з проханням тиснути на РФ для виконання рішення морського трибуналу

2 хв читати
МЗС звернулося до дружніх країн з проханням тиснути на РФ для виконання рішення морського трибуналу

Міністерство закордонних справ України звернулося до міністрів закордонних справ дружніх країн з проханням і вимогою тиснути на РФ для виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН щодо українських моряків, повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Сьогодні направили звернення до всіх міністрів закордонних справ з країн наших друзів і партнерів з проханням і вимогою тиснути на РФ для виконання рішення Міжнародного Трибуналу в Гамбурзі", - написав він у своєму акаунті в Twitter у суботу ввечері.

Міністр підкреслив, що необхідно зробити все можливе.

"Ми повинні зробити все можливе політично і через національні морські адміністрації", - написав Клімкін.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, які прямували з Одеси до Маріуполя. Були затримані і заарештовані 24 українських моряка. Їх перевезли з Криму в московський слідчий ізолятор "Лефортово", крім того, троє поранених під час обстрілу росіянами українських моряків були переведені в лікарню СІЗО "Матроська тиша".

Усі моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу і висунула всім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права за тимчасовими заходами щодо Росії для звільнення українських моряків і суден.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що відповідно до Конвенції ООН з морського права військово-морські судна і їх персонал мають абсолютний імунітет, який передбачає, що іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати і судити.

10 травня в Гамбурзі почалися слухання Міжнародного трибуналу з морського права в справі українських моряків. Агентом від України на слуханнях виступала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права виніс рішення, яким зобов'язав Російську Федерацію звільнити три українських кораблі і 24 українських моряка, захоплених в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року, і дозволити їм повернутися в Україну. За це рішення проголосували 19 суддів, один суддя - Руслан Колодкин (РФ) - проти.

Трибунал зобов'язав РФ доповісти про виконання цього рішення до 25 червня 2019 року, а також зобов'язав Україну і Росію утриматися від будь-яких дій, які можуть погіршити або продовжити суперечку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА