20:09 02.06.2019

На Храмовій горі в Єрусалимі знову зіткнення

2 хв читати
На Храмовій горі в Єрусалимі знову зіткнення

На Храмовій горі в Єрусалимі в неділю, 2 червня, відбулися зіткнення між мусульманами та ізраїльською поліцією. За словами представника поліції, сотні учасників заворушень кидали каміння і стільці в співробітників спецслужб. Після цього поліція розігнала демонстрантів. Причиною заворушень стало відвідування Храмової гори (арабською: аль-Харам аль-Кудс аш-Шаріф) ортодоксальними євреями в останні дні Рамадана. Ізраїльські ЗМІ також відзначили цю подію як неординарну.

Однак поліція заявила, що дозволила відвідування в день Єрусалиму, який був проголошений на честь переходу під контроль Ізраїлю східної частині Єрусалиму після Шестиденної війни 1967 року. В ході битви за Старе місто євреям уперше за дві тисячі років вдалося встановити контроль над священними місцями - Храмовою горою і Стіною плачу. У 2019 день Єрусалиму припав на 1-2 червня.

Зі свого боку, представник радикального ісламістського руху ХАМАС обвинуватив ізраїльську владу в тому, що вона порушила священне для мусульман місце, напавши на віруючих. Він заявив про "серйозну ескалацію" напруги і пригрозив наслідками. Обстановка в старому місті Єрусалима загострилася після того, як палестинець минулої п'ятниці поранив ножем двох ізраїльтян, після чого був застрелений поліцейськими.

Храмова гора, священне місце для євреїв і мусульман, залишається предметом спору. Влітку 2017 року, після чергового терористичного нападу з летальним результатом, Ізраїль встановив на Храмовій горі металошукачі, що призвело до сутичок з новими жертвами. Після того, як унаслідок заворушень загинуло четверо палестинців і кілька сотень отримали поранення, ізраїльська влада демонтували пристрої.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА