11:53 03.06.2019

Новий український правопис набув чинності

2 хв читати
Новий український правопис набув чинності

Нова редакція "Українського правопису" набула чинності 3 червня, відтепер рекомендовано застосовувати норми і правила цієї редакції.

"Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної академії наук та національних університетів з різних регіонів України", - йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства освіти і науки України в понеділок.

Нову редакцію "Українського правопису" оприлюднено на сайті Міносвіти, вона має 282 сторінки, її норми та правила рекомендовані до застосування в усіх сферах суспільного життя, зокрема в офіційно-діловому стилі мови.

Так, серед змін: написання разом слів із першим іншомовним компонентом (напр.: архи-, гіпер-, міні-, віце-, екс-); написання окремо чисельника "пів" з іменником (напр.: пів години, пів яблука, пів Європи); передача російських прізвищ, які закінчуються на -ой через -ий (напр.: Донськой на Донський, виняток Толстой).

Тепер також допускається варіативність у написанні слів іншомовного походження. Зокрема, використання букв "г" і "ґ", буквосполучень "ау" та "ав", буквосполучення "th" у словах грецького походження можна передавати буквою "т" замість "ф" (напр.: кафедра - катедра).

Крім того, передбачається використання в деяких словах букви "и" на початку та в кінці слів замість "і" (напр.: ірод - ирод, радості - радости).

У міністерстві наразі розробляють план імплементації нової редакції "Українського правопису". Цим документом, зокрема, буде передбачено терміни та етапи впровадження змін в освітній процес.

Як повідомлялося, 22 травня Кабінет Міністрів України затвердив нову редакцію українського правопису з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання орфографічних норм. Кабмін також анулював п. 1 своєї постанови від 8 червня 1992 року №309 "Питання українського правопису".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА