15:38 03.06.2019

В Україні відкрилися центри для тих, хто вступає до вишів з окупованих територій Донбасу та Криму

3 хв читати
В Україні відкрилися центри для тих, хто вступає до вишів з окупованих територій Донбасу та Криму

В Україні з 3 червня до 27 вересня працюватимуть центри "Донбас-Україна" та "Крим-Україна", де абітурієнти з окупованих територій зможуть вступити до українських вишів без зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), паспорта й атестата.

"Сьогодні, 3 червня 2019 року, по всій Україні розпочали роботу освітні центри (ОЦ) "Крим-Україна" та "Донбас-Україна" – вона триватиме до 27 вересня. Через центри жителі тимчасово окупованих територій можуть вступити в українські виші та профтехи за спрощеною процедурою – без ЗНО, українського паспорта та атестата", - йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти в понеділок.

Зазначається, що центри "Крим-Україна" відкрилися на базі 35 закладів вищої освіти у восьми регіонах країни: Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській областях і м. Києві.

Центри "Донбас-Україна" діють на базі понад 40 вишів – переміщених із зони ООС або тих, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це міста Київ, Бахмут, Вінниця, Дніпро, Краматорськ, Кремінна, Кривий Ріг, Костянтинівка, Покровськ, Лиман, Лисичанськ, Маріуполь, Рубіжне, Сєверодонецьк, Старобільськ, Слов’янськ, Торецьк.

У Міносвіти повідомляють, що для спрощеного вступу потрібно звернутися до освітнього центру; подати заяву та заповнити освітню декларацію; скласти три вступні іспити: українську мову, історію України та профільний предмет (або творчий конкурс); отримати в школі, закріпленій за центром, тимчасову довідку, яку протягом трьох місяців треба замінити на документ про освіту державного зразка.

"Центри працюватимуть до кінця вересня, але щоб гарантовано претендувати на бюджетні місця, вступники мають подати документи до визначеної дати", - наголошують у Міносвіти.

Зокрема: для вступу на бюджет на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування) для абітурієнтів з окупованого Криму й Севастополя: прийом документів - до 12:00 19 липня, вступні іспити - до 19 липня, зарахування - до 15:00 22 липня. Для вступників із територій Донбасу: прийом документів - до 18:00 22 липня, вступні іспити - до 25 липня, зарахування - до 12:00 1 серпня.

Для вступу на бюджет на молодшого спеціаліста на базі 11 класів для абітурієнтів з Криму та Севастополя: прийом документів - до 18:00 29 липня, вступні іспити - до 28 липня, зарахування - до 12:00 4 серпня. Для вступників із Донбасу: прийом документів - до 18:00 29 липня, вступні іспити - до 28 липня, зарахування - до 12:00 6 серпня.

Вступ на бюджет на молодшого спеціаліста на базі 9 класів для абітурієнтів із Криму та Севастополя: прийом документів - до 18:00 13 липня, вступні іспити - до 21 липня, зарахування - до 18:00 29 липня. Для вступників з Донбасу: прийом документів - до 18:00 13 липня, вступні іспити - до 21 липня, зарахування - до 18:00 29 липня.

У Міносвіти зазначають, що навіть якщо вступники з непідконтрольних територій не встигнуть подати документи до цього терміну, вони можуть до 26 вересня вступити на контракт і відразу після зарахування написати заяву про переведення на бюджет. "У попередні роки більшість вступників із Криму й Донбасу скористалися цією процедурою та отримали місця держзамовлення", - зазначено в повідомленні.

Для отримання інформації про роботу освітніх центрів і процедуру зарахування на бюджет кожен абітурієнт може звернутися на гарячу лінію Фонду "Відкрита політика".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА