20:52 04.06.2019

Інцидент із відмовою військового представництва МОУ прийняти в армію нові БТР-4 з бронесталі стандарту НАТО ставить під загрозу всі сучасні розробки ОПК

2 хв читати
Інцидент із відмовою військового представництва МОУ прийняти в армію нові БТР-4 з бронесталі стандарту НАТО ставить під загрозу всі сучасні розробки ОПК

Інцидент із відмовою військового представництва Міністерства оборони прийняти в підконтрольну експлуатацію Збройних сил України нові БТР-4, виготовлені на потужностях держконцерну "Укроборонпром" із бронесталі стандарту НАТО, ставить під загрозу всі нові розробки ОВТ національного ОПК і свідчить про невідкладність реформи галузевої системи стандартизації, а також системи держоборонзамовлення (ДОЗ).

Як нагадує прес-служба "Укроборонпрому", виготовлена ХКБМ ім. Морозова чергова партія БТР-4 з фінської сталі MiiLux Protection, яка успішно пройшла повний цикл випробувань, включно з відстрілами, що довели високу якість броні та всієї машини, не допущена в експлуатацію в армії.

"Військове представництво Міноборони відмовилося приймати виготовлену продукцію, доки підприємство не підтвердить хімічного складу фінської броні на її відповідність чинним в українському ОПК стандартам. Це, як відомо, - застарілі радянські ГОСТи, затверджені ще 30-40 років тому... Наявність сертифікатів якості ЄС і Фінляндії, підтвердження відповідності стандартам ISO, STANAG та ін. для військового представництва нічого не варті, адже вони не відповідають ГОСТу часів СРСР", - пояснюють у держконцерні.

Унаслідок цього армія залишається без нової військової техніки, із заводу стягують штрафи, а отримані збитки в подальшому, серед іншого, можуть викликати проблеми з виплатою зарплати працівникам, уточнює прес-служба.

В "Укроборонпромі" наголошують, що така ситуація є "абсолютним абсурдом" і серйозним прецедентом, який може мати критичні негативні наслідки для всієї оборонної промисловості, враховуючи, що все нове озброєння, яке створює на сьогодні національний ОПК, включно з приватними виробниками, конструюють відповідно до сучасних стандартів, а не радянських ГОСТів. "Ситуація, що склалася довкола корпусів БТР-4, може повторитися і з іншими новими зразками озброєння і військової техніки", - наголошують у дежконцерні.

Як зазначають в "Укроборонпромі", інцидент із БТР-4 викрив проблему невідкладної реформи інституту військового представництва МОУ, що є не лише радянським рудиментом, а й ключовою ланкою нинішньої системи виконання державного оборонного замовлення: практично від волі однієї людини в особі керівника військового представництва на оборонному підприємстві, залежить робота всього заводу, а також обороноздатність української армії", - зазначає прес-служба.

"Розмови про це точаться вже кілька років, і не лише на підприємствах ОПК, а й у всіх органах влади. При цьому на сьогодні питання прозорості ДОЗ, заміни радянських підходів на ринкові під час його формування, а також проблема диктату з боку військового держзамовника лишаються відкритими", - констатують у дежконцерні.

Врегулювання проблеми залежить від скоординованих дій Верховної Ради та низки держорганів, резюмує прес-служба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА