20:50 06.06.2019

Апеляційний суд Амстердама 16 липня оголосить рішення про повернення "скіфського золота" в Україну

3 хв читати
Апеляційний суд Амстердама 16 липня оголосить рішення про повернення "скіфського золота" в Україну

Апеляційний суд Амстердама оголосить рішення у справі про повернення в Україну експонатів виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі" (так зване скіфське золото) 16 липня, повідомляє Міністерство юстиції України.

"Друзі, хочемо повідомити, що рішення Апеляційного суду Амстердама стосовно повернення "скіфського золота" в Україну буде оголошене 16 липня 2019 року. Тож чекаємо на рішення", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в четвер на сторінці Мін’юсту в соцмережі Facebook.

При цьому 11 березня суд під час слухання справи про повернення в Україну "скіфського золота" назвав орієнтовною датою ухвалення рішення 11 червня.

Як повідомлялося, виставка "Крим – золотий острів у Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, постало питання про те, кому повертати колекцію.

За словами міністра юстиції України Павла Петренка, на території Королівства Нідерланди перебуває понад 565 музейних предметів колекції "Крим – золотий острів у Чорному морі" з Музейного фонду України. Переважно це археологічні знахідки. Страхова вартість колекції - EUR10 млн.

У Мінкультури РФ у вересні 2014 року заявили, що експонати "скіфського золота" з київських музеїв повернено до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

Офіційна позиція України - "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

На початку грудня 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі", в Інтерпол направлено документи для оголошення заарештованого майна в міжнародний розшук.

Окружний адміністративний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення, що експонати кримських музеїв із колекції "Крим – золотий острів у Чорному морі" має бути повернено в Україну.

В Апеляційному суді Амстердама 11 березня 2019 року розпочалися слухання справи щодо повернення в Україну "скіфського золота".

У Мін’юсті України заявили, що зареєстровані за російським законодавством так звані російські кримські музеї, які є позивачами у справі про повернення в Україну експонатів виставки "Крим – золотий острів в Чорному морі", непричетні до тих правовідносин, за якими артефакти було передано в Нідерланди.

У свою чергу міністр культури України Євген Нищук, який представляв в Апеляційному суді Амстердама український уряд, під час виступу зазначив, що, згідно із законодавством України, власником спірних культурних цінностей є унітарна держава Україна, народ України, а не її адміністративно-територіальна одиниця Автономна Республіка Крим і тим паче - не суб'єкт Російської Федерації або музеї. "Спірні музейні експонати є культурною спадщиною України і призначені для використання, в тому числі публічного представлення як культурних цінностей саме України", - наводить слова Нищука прес-служба Мінкультури.

Він нагадав, що основним зберігачем музейних предметів державної частини Музейного фонду України у кількості 565 музейних предметів (2111 одиниць зберігання) визначено Національний музей історії України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА