07:28 07.06.2019

Мей покидає посаду лідера британських консерваторів

3 хв читати
Мей покидає посаду лідера британських консерваторів

Тереза Мей у п'ятницю офіційно покидає посаду лідера Консервативної партії Великої Британії. Водночас вона залишиться на посаді прем'єра доти, поки партія не обере її наступника.

Претенденти на пост лідера консерваторів і, відповідно, прем'єр-міністра Великої Британії, представлять свої кандидатури 10 червня. Голосування з кандидатур серед депутатів-консерваторів почнуться в парламенті 13 червня.

Щоб прискорити процедуру вибору наступного лідера, депутати-консерватори вирішили внести зміни до правил виборів.

Так, щоб висунути свою кандидатуру, претендентам буде потрібна підтримка мінімум восьми депутатів-консерваторів. Раніше для цього було потрібно тільки два голоси на підтримку.

Крім того, щоб пройти до другого туру голосування, кандидат повинен заручитися підтримкою мінімум 17 з 313 консерваторів у палаті громад, а в третій тур - вже 33 депутатів. Цей процес буде продовжуватися доти, поки в гонці не залишаться два кандидата. Потім відбудеться голосування поштою, в якому візьмуть участь 124 тис. члени Консервативної партії, в результаті якого і буде обраний новий лідер партії.

Очікується, що нового лідера консерваторів оберуть на тижні, що починається 22 липня, тому Мей може залишитися на посаді прем'єра ще шість тижнів.

Усього, за даними телеканалу BBC, своє бажання брати участь у боротьбі за пост лідера консерваторів підтвердили 11 політиків.

Найбільш ймовірними кандидатами на посаду прем'єр-міністра ЗМІ вважають колишнього главу МЗС Бориса Джонсона, нинішнього міністра Джеремі Ханта, колишнього лідера палати громад Андреа Лідсом, а також міністра навколишнього середовища Майкла Гоува.

Також за керівництво Консервативною партією має намір боротися колишній міністр Великої Британії з Brexit Домінік Рааб, міністр міжнародного розвитку Рорі Стюарт, а також глава британського МВС Саджид Джавід.

Не всі з політиків, які претендують на роль лідера консерваторів, спочатку підтримували вихід Великої Британії з ЄС, питання, що зіграло ключову роль у відставці Мей.

Гоув, Лідсом, Рааб і Джонсон є прихильниками Brexit, причому Джонсон підтримує і ідею радикального Brexit, за якого Велика Британія може вийти з ЄС без ключових домовленостей з Брюсселем.

Хант, навпаки, виступав за те, щоб залишитися в складі ЄС, а потім підтримував повторний референдум з Brexit. Однак ще в жовтні 2017 року він заявив, що змінив свою думку про Brexit через "зверхність Єврокомісії", він навіть говорив, що Велика Британія буде процвітати, якщо вийде з ЄС без угоди з Брюсселем.

Також за час, що минув з референдуму щодо Brexit, змінилася і позиція Джавіда. Так, Джавід, який спочатку був євроскептиком, виступав проти Brexit у період, коли прем'єром Великої Британії був Девід Кемерон. Останнім часом Джавід заявляв, що він готовий зокрема, підтримати і Brexit без угоди з Брюсселем.

Мей оголосила про рішення відмовитися від керівництва Консервативної партії через складнощі з Brexit. Так, британський парламент багаторазово відкидав узгоджену з Брюсселем угоду щодо Brexit, в результаті чого вихід Великої Британії з ЄС довелося перенести на 31 жовтня 2019 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА